Koliko je Partizanu i Zvezdi trebalo posle rata 1999. da se pripreme za sledeću sezonu? Crno-beli silovito startovali! (video)

Izvor: Sportske.net, 31.Mar.2020, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko je Partizanu i Zvezdi trebalo posle rata 1999. da se pripreme za sledeću sezonu? Crno-beli silovito startovali! (video)

Mnogo je polemika ovih dana šta činiti kada se pandemija koronavirusa okonča.

Za mnoge klubove širom Evrope i sveta ovo je potpuno nova situacija, ali nažalost, na ovim prostorima mi smo već bili svedoci prekida sezone u martu.

Bilo je to 1999. godine, kada su NATO snage bombardovale Srbiju, tada u okviru SR Jugoslavije, zajedno sa Crnom Gorom.

Bombardovanje je počelo 24. marta 1999. >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportske.net << i trajalo je 78 dana, do 9. juna iste godine.

Šta se dešavalo sa fudbalskim takmičenjima u našoj zemlji po okončanju bombardovanja?

Pogledom u arhivu, možemo videti da je Partizan prvi zvanični meč na početku nove sezone odigrao samo mesec dana posle okončanja ratnih dešavanja.

Novu sezonu započeo je 14. jula 1999. kada je na startu takmičenja u Kupu evropskih šampiona ubedljivo savladao estonsku Floru iz Talina sa 6:0 u Humskoj. Revanš je odigran sedam dana kasnije u Talinu, gde je Partizan opet bio ubedljiv - taj meč je dobio sa 4:1.

-- Potom je usledio i onaj čuveni dvomeč sa Rijekom (3:1 i 3:0 za crno-bele), ali Partizan tada nije mogao dalje od trećeg kola, gde je eliminisan u duelu sa moskovskim Spartakom (0:2 i 1:3).

Kada je u pitanju domaće prvenstvo, ono je startovalo početkom avgusta, dakle nepuna dva meseca posle bombardovanja.

Što se tiče Crvene zvezde, ona je svoj evropski put započela dvomečom protiv Nefčija iz Bakua u kvalifikacijama za UEFA kup. Crveno-beli su prvi meč odigrali u Bakuu 12. avgusta 1999. i slavili sa 3:2, a u revanšu su potvrdili prolaz dalje novom minimalnom pobedom, ovoga puta od 1:0.

--

Crveno-beli su potom zaustavljeni u duelima sa Monpeljeom (0:1 i 2:2).

Dakle, te 1999. godine, posle nepuna tri meseca rata i potpunog prekida takmičenja, naši najbolji klubovi su već za mesec dana uspeli da se spreme za sledeću sezonu i izlazak u Evropu.

-
Pogledaj vesti o: Večiti derbi,   Zvezda - Partizan

Nastavak na Sportske.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportske.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportske.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.