ISPOŠTOVANI SVI OBIČAJI: Veliki petak u Humskoj!

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Apr.2021, 10:22

ISPOŠTOVANI SVI OBIČAJI: Veliki petak u Humskoj!

Kako običaji i verovanja nalažu.

Pred nama je najradosniji hrišćanskih praznik, Vaskrs koji simbolizuje Isusovu pobedu nad smrću. Dok je Veliki petak dan koji simbolizuje stradanje Isusa Hrista na krstu. Narodni običaj je da se na taj dan farbaju jaja u svakoj kući, tako je bilo i u Humskoj u kojoj su jaja farbali mladi fudbaleri Partizana.

Jaja se ukrašavaju na Veliki petak, rano ujutru. Običaj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je da se prvo jaje farba crvenom bojom koja simbolizuje nevino prolivenu Isusovu krv.

Ovo jaje se naziva "čuvarkuća", čuva se cele godine i kako samo ime kaže, čuva kuću i ukućane.

Veliki petak se strogo praznuje i provodi u Velikom postu, bez ribe i ulja.

Prvotimci Partizana, Lazar Pavlović, Nikola Štulić, Nemanja Jović, Marko Živkovič i Filip Stevanović, podsetili su nas sve na važnost Velikog petka u pravoslavlju i ujedno ofarbali prva uskršnja jaja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.