Difens, difens!

Izvor: MozzartSport.com, 16.Nov.2017, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Difens, difens!

Statistički gledano, Partizan ima naslabiju odbranu u Evrokupu i drugu najlošiju na Jadranu

Povik tako karakterističan za NBA ligu kojim su navijači Partizana, doduše ne većina, „častili“ trenera Miroslava Nikolića i igrače u završnici meča sa berlinskom Albom na ironičan, ali nadasve tačan način ilustruje šta je najveća boljka crno-belih i koliki danak plaćaju činjenici da redovno primaju >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << veliki broj poena, što u Evrokupu, što u Jadranskoj ligi.

Daleko od toga da je to nešto što ne može da se popravi, ali ono što zabrinjava je da se još ne vidi neki opipljiv napredak posle mesec i po dana otkako je počela sezona. Vremena još ima, to je činjenica koja ide na ruku Partizanu, ali crno-beli moraju da počnu da igraju čvršće.

"Opredelio sam se da igramo na koš više i teško ćemo mi igrati odbranu. Možemo samo da je poboljšamo. Totalno nas je poremetio centar što smo ga doveli. Nespreman je, ne može da trči... Ali borimo se, igrači imaju energiju", prokomentarisao je Nikolić posle poraza od Albe u hali Pionir gde je Partizan primio čak 96 poena.

Ako smo se nedavno bavili napadački potencijalnom Partizana što je svakako najveći plus ove ekipe, onda je red da se pozabavimo i akutnim problemom, odnosno odbranom. A šta kaže statistika? Pa, ona je nemoljiva.

Beogradski klub posle šest mečeva u prvoj fazi Evrokupa ima najslabiju odbranu u tom takmičenju jer prosečno prima 95,83 poena po utakmici. Druga najgora ekipa u ovom segmentu takođe dolazi iz C Grupe - u pitanju je Bilbao čiji prosek primljenih poena iznosi 94,83.

Situacija je samo za nijansu bolja po Partizan ni u Jadranskoj ligi, gde crno-beli trenutno imaju drugu najslabiju odbranu. Posle osam kola prosek primljenih poena iznosi 90,37 i samo je ekipa Igokee lošija od Beograđana - 90,87.

Ipak, titulu najslabije odrane u Evropi kada su u pitanju nacionalna i regionalna takmičenja ima turski Gacijantep koji u turskoj Superligi prosečno prima 93,83 poena, a sledi ruski Jenisej sa prosekom 93,25 u VTB ligi. Preko 90 poena primaju još dve ekipe u Evropi. Španski San Pablo Burgos u ACB ligi ima prosek 92,37 poena, a nemački Gisen je na 90,55.

U preostalim najjačim evropskim ligama situacija je malo drugačija. Šalon je najslabiji francuski tim sa 87,5 primljenih poena u proseku, kod Italijana je to Kantu (87,14), dok „titulu“ u Grčkoj u ovom trenutku nosi atinski Panionios sa prosekom 86,4.

Za kraj, iako je teško porediti različite sezone, valja malo „baciti pogled“ i na bližu prošlost. U 21. veku Partizan je najčvršću odbranu u Jadranskoj ligi igrao u sezoni 2013/14, kada je prosečno primao 64,5 poena. Ali da ne idemo ni tako daleko. Mogu da se pogledaju i prethodne dve sezone koje su takođe bile turbulentne za crno-bele. U pretprošloj je primao 75,92 poena po meču, a prošle je taj prosek iznosio 74,92 u regionalnom takmičenju.

I neka Partizan igra za koš više, kao što je najavio trener Nikolić, ali sa ovakvom odbranom Partizan nema šta da traži protiv ozbiljnih ekipa. Ako strateg crno-belih barem donekle reši taj problem, crno-beli bi mogli da se umešaju u borbu za neki od trofeja ove sezone.

(FOTO: Starsport)
Pogledaj vesti o: Partizan

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.