Barselona ostala nerešiva enigma za Partizan na premijeri u krcatoj Areni

Izvor: B92, 17.Okt.2023, 20:35

Barselona ostala nerešiva enigma za Partizan na premijeri u krcatoj "Areni"

Košarkaši Partizana poraženi su na prvom meču kod kuće u novoj sezoni Evrolige.

Posle dva gostovanja u Izraelu i Francuskoj, bolja je u Beogradu bila Barselona rezultatom

Crno-beli nisu slavili protiv Katalonaca punih 13 godina, pa je ekipa Željka Obradovića sa motivom više ušla u ovaj meč pred punom „Štark Arenom“. Nažalost, u tome nisu uspeli.

I dalje poslednju pobedu beleže u sezoni 2010/11 kada su igrali na Fajnal-foru, u dvorani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pionir (sada Aleksandar Nikolić) i slavili posle produžetka sa 67:66.

Najefikasniji akter na novom susretu dve ekipe je bio Nikolas Laprovitola sa 20 poena uz čak šest ubačenih trojki iz 10 pokušaja. Argentinac je dodao šest asistencija i tri skoka svom učinku.

Pratili su ga Vili Ernangomes i Oskar Da Silva sa po 15, odnosno 13 poena, a obojica su imali i po četiri skoka. Dvocifren je bio i Jan Veseli sa 12 poena i šest skokova, a na skoku je naročito bio dobar Džabari Parker sa čak 11 uhvaćenih lopti i devet poena.

Srpski košarkaš Nikola Kalinić je postigao sedam poena, od čega dve izuzetno važne trojke i imao pet skokova. Odličan je bio i Satoranski koji jeste postigao samo četiri poena, ali je imao i 10 skokova i šest asistencija.

Kod Partizana se istakao Džejms Naneli sa 14 poena, Pi Džej Doužer je dodao 13 i imao pet asistencija. Dvocifreni su bili i Zek Ledej sa 12, odnosno Panter i Avramović sa po 11.

Bolje su otvorili duel predvođeni razigranim Balšom Koprivicom koji je pod obručima zadavao muke Janom Veselom i brzo došao do šest poena.

Partizan je prvi stigao do osetnije prednosti od 8:4, ali od tog momenta ulaze u krizu. Oskar Da Silva i Nikolas Laprtovitola su pogodili po trojku za preokret i uvod u seriju 15:2.

Barsa je na prvu pauzu između deonica otišla sa sedam poena prednosti, a na startu druge četvrtine upadaju u poentersku krizu. Više od dva minuta su bili bez poena, što je iskoristio Aleksa Avramović koji je pokrenuo povratak svog tima.

Pogodio je trojku iz velike udaljenosti, a potom probio pored Džabarija Parkera i poentirao uz faul za izjednačenje na 25:25. Nije uspeo da realizuje dodatno slobodno bacanje za preokret, ali to je nedugo potom pošlo za rukom Alenu Smailagiću.

Centar crno-belih je pet puta „prodao“ fintu svojim čuvarima, postigao koš i potom bio siguran sa linije penala za 30:29. Međutim, ponovo je Barsa preko trojki uspela da vrati meč pod svoju kontrolu.

Abrines, pa Laprovitola su pokrenuli niz od ukupno pet pogođenih šuteva iza linije 6,75 sa kojom je Barsa završila poluvreme.

Argentinac je ubrzo stigao i do svoje četvrte (polovina od ukupnog broja pogođenih trojki Barselone u prvom poluvremenu, 8/20), a potom i Rokas Jokubaitis, odnosno Nikola Kalinić koji je uz zvuk sirene doveo goste do prve dvocifrene prednosti (34:44) sa kojom se otišlo na poluvreme.

Crno-beli su u prvih 20 minuta imali samo tri asistencije, nije ih služio šut, a imali su i preveliki broj izgubljenih lopti, pa rezultat i nije čudio.

Činilo se da je pauza prijala domaćim košarkašima koji su u nastavak ušli silovito, odlučni u nameri da ne razočaraju gotovo 20.000 okupljenih navijača u beogradskoj hali.

Pi Džej Doužer je praktično iz prvog napada „prepolovio“ zaostatak kada je najpre probio i poentirao uz faul. Nije iskoristio dodatno slobodno bacanje, ali je lopta izašla u aut. U dodatnom napadu je lopta ponovo stigla u njegove ruke, a nekadašnji igrač Denvera postiže trojku za minus pet.

Ekipa Željka Obradovića je trebalo da na tome gradi i dođe do preokreta, ali su se u tom periodu javili dodatni problemi na skoku koje je Barsa eksploatisala i održavala kakvu-takvu prednost.

Posle već pete trojke Laprovitole gosti su ponovo stigli do dvocifrene prednosti koja nije bila dugog veka nakon serije Partizana od 6:0 u režiji Nanelija i Pantera.

Kapiten crno-belih je bio daleko manje smirene ruke kada je nešto kasnije promašio oba slobodna bacanja, a na drugoj strani je to kaznio Jokubaitis. Od potencijalnih minus četiri, Barsa je otišla na +8.

Potom se razigrao i Džabari Parker koji se upisao tek krajem treće deonice i to trojkom koja je Barseloni donela devet poena prednosti pred poslednjih 10 minuta. Na startu te četvrtine Parker je odmah otišao na liniju slobodnih bacanja i doneo ekipi Rožera Grimaua najvećih 11 poena prednosti na ovom meču.

Mučila se Barsa posle toga da dođe do poena iz igre i to nepuna četiri minuta u poslednjem kvartalu, međutim i na drugoj strani je iz igre poentirao samo Avramović.

Uspevao je Partizan u nekoliko navrata da iskoristi slabije periode igre Barselone, ali čim bi se približili proradio bi šut Barselone. U tim fazama meča je naročito došla do izražaja i nadmoćnost u skoku gostiju koji su imali devet skokova više ukupno (42 naspram 33), ali čak sedam više ofanzivno (16 naspram devet).

Na kraju je Kalinić na dva minuta do kraja ponovo postigao izuzetno važnu trojku i odveo svoj tim do +9 čime je stavljena tačka na ovaj meč. Srpski košarkaš je imao loše šutersko veče i ubacio je samo dva od 11 uzetih šuteva, ali i ta dva su bila sasvim dovoljna.

Za Partizan je ovo i drugi poraz ove sezone u Evroligi nakon onog na premijeri protiv Makabija, dok je Barselona zabeležila i treću pobedu.

U narednom kolu Partizan gostuje u Pireju Olimpijakosu, dok će Barsa ugostiti Bajern.

Evroliga, 3. kolo

Utorak

Partizan – Barselona 83:92

Fenerbahče – Panatinaikos u toku

Efes – Asvel u toku

Baskonija – Bajern u toku

Olimpija Milano – Olimpijakos u toku

Real Madrid – Žalgiris u toku


Sreda

20.00 Crvena zvezda – Monako

20.30 Valensija – Makabi

20.30 Virtus – Alba

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Partizan

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.