Izvor: Vostok.rs, 27.Okt.2011, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNESKO treba da spreči pokušaje kosovskih vlasti da ”albanizuju” srpsko kulturno i pravoslavno nasleđe

27.10.2011. -

UNESKO treba da spreči pokušaje kosovskih vlasti da ”albanizuju” srpsko kulturno i pravoslavno nasleđe na teritoriji samoproglašene republike. Ovo je izjavio u sredu u Parizu predsednik Srbije Boris Tadić na sednici Generalne konferencije ove organizacije.

On je istakao da Srbija kao multietnička, multikonfesionalna i demokratska zemlja ne osporava ničija prava na nacionalnu samoidentifikaciju, ali pri tome očekuje da će se druge >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << zemlje ponašati isto tako. Tadić je napomenuo da se na Kosovu i Metohiji nalaze drevne svetinje Srpske pravoslavne crkve, deo kojih je uključen u spisak Svetskog kulturnog nasleđa UNESKA i nalazi se u opasnosti.

Srbija snosi odogovornost za ove spomenike kulture i nastaviće to da čini, ali računa na podršku od strane UNESKA, istakao je predsednik.

Ranije je Beograd više puta izražavao zabrinutost delovanjem kosovskih albanskih vlasti, koje pokušavaju da poriču srpsku pripadnost srednjovekovnih spomenika kulture na teritoriji pokrajine, između ostalog pravoslavnih manastira i crkava, saopštava Itar-Tas.

Izvor: Golos Rossii
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.