Tadić: Sprečiti kosovizaciju srpskog kulturnog nasleđa

Izvor: Politika, 26.Okt.2011, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Sprečiti kosovizaciju srpskog kulturnog nasleđa

PARIZ – Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je danas Unesko da učini sve kako bi bili sprečeni pokušaji da se nesporni spomenici srpske kulture na Kosovu i Metohiji učine „kosovskim”.

Tadić je, obraćajući se u Parizu učesnicima Foruma lidera Generalne konferencije Uneska, istakao da Srbija, kao multietnička, multikonfesionalna i demokratska >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << država nikome ne uskraćuje pravo na identitet, ali da očekuje da se i drugi ponašaju na isti način.

Tadić je podsetio da se na Kosovu i Metohiji nalaze najsvetiji objekti Srpske pravoslavne crkve, i da su neki od njih na Uneskovoj listi ugrožene svetske baštine.

„Srbija je kao država zadužena za te spomenike i ostaće posvećena tom zadatku, ali računamo i na podršku Uneska”, poručio je Tadić na forumu, na kojem se ove godine učesnici bave pitanjem izgradnje kulture mira i održivog razvoja.

Tadić je podsetio da u Jugoistočnoj Evropi kulturno nasleđe jednog naroda često prelazi međunarodno-priznate granice između država, i objasnio da upravo zato Srbija nastoji da bude lider u jačanju prekogranične kulturne saradnje, čime doprinosi i procesu regionalnog pomirenja.

Osvrćući se na temu ovogodišnje diskusije, Tadić je kazao da je zajednički zadatak sprečavanje da proces globalizacije izbriše male kulture, i da, upravo suprotno tome, globalizacija treba da bude iskorišćena za dobrobit čitavog čovečanstva - za razvijanje razumevanja i saradnje.

„Ako uspemo, imaćemo svet u kojem će se sve kulture međusobno više poštovati. Rezultat će biti to da će nejednakosti postati manje važne, diskriminacija manje prisutna a nestabilnost i nasilje ne samo manje ekstenzivni, već proterani na margine istorije”, rekao je Tadić.

Tanjug

objavljeno: 26.10.2011.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srpska, a ne kosovska baština

Izvor: RTS, 26.Okt.2011

Srbija ne negira identitet bilo koje nacije, a isti pristup očekuje i od drugih, rekao u Parizu predsednik Boris Tadić, ukazujući da moraju biti sprečeni pokušaji da se srpska kulturna baština na Kosmetu preimenuje u "kosovsku baštinu"...Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je Unesko da učini...

Nastavak na RTS...

UNESKO treba da spreči pokušaje kosovskih vlasti da ”albanizuju” srpsko kulturno i pravoslavno nasleđe

Izvor: Vostok.rs, 27.Okt.2011, 11:12

27.10.2011. -..UNESKO treba da spreči pokušaje kosovskih vlasti da ”albanizuju” srpsko kulturno i pravoslavno nasleđe na teritoriji samoproglašene republike. Ovo je izjavio u sredu u Parizu predsednik Srbije Boris Tadić na sednici Generalne konferencije ove organizacije...On je istakao...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.