MAKRON UDARA PACKE, GLUMI LOŠEG POLICAJCA ZA BEOGRAD I PRIŠTINU: Šta se krije iza ovakvog ponašanja francuskog lidera?

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Okt.2023, 07:47

MAKRON UDARA PACKE, GLUMI LOŠEG POLICAJCA ZA BEOGRAD I PRIŠTINU: Šta se krije iza ovakvog ponašanja francuskog lidera?

Pariz igra važnu ulogu u Evropskoj uniji.

U Evropskoj uniji (EU) se sa vremena na vreme pojavi "enfant terible" koji svima udara kontru, ali je od skoro dobila i velikog lidera sa sličnom ulogom. U pitanju je predsednik Francuske Emanuel Makron, koji igra ulogu "lošeg policajca" na Balkanu i izjavama deli packe Prištini, Beogradu, čime raspršuje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nade oko širenja zapadnog Balkana u krug odabranih do 2030.

Makron preti ukidanjem vizne liberalizacije, ocenjuje da određivanje datuma nema smisla, i nameće se pitanje: zašto jedan od dvojice najvažnijih političara EU tako nastupa? Da li je to njegov iskreni gnev ili taktika kojom želi nešto da postigne?

- Izgleda da se Makron takmiči za prvo mesto u antologiji "proslavljenih" izjava. Kojim se sve izjavama on nije upisao u tu knjigu? Setimo se da je za NATO izjavio da je u stanju šloga, nije bolje prošla ni EU, a tek SAD. Zato ništa ne iznenađuje kada je Makron u pitanju. Uostalom, malo li je takvih lidera danas u svetu? - kaže Srećko Đukić, bivši diplomata.

A Nemanja Todorović Štiplija, iz Centra za savremene politike, kaže da Pariz ima interese za onakav nastup.

- Francuski predsednik Emanuel Makron je instinktivno skeptičan prema proširenju, jer vidi manju, a dublje integrisanu Evropsku uniju kao najbolje rešenje za francuski nacionalni interes. Zbog rata u Ukrajini je Francuska bila "primorana“ da modifikuje svoje stavove o proširenju i sada je svesna da se nešto mora preduzeti po tom pitanju u doglednoj budućnosti, ali to ne znači da postoji entuzijazam, i to se sa vremena na vreme jasno vidi - rekao je Štiplja.

Najnovija lekcija tiče se Prištine, pre dva dana je podsetio da je Francuska stopirala bezvizni režim za Kosovo jer Priština "nije održala reč".

Time je nastavio starim stopama, kada je u istom danu kada je visoki zvaničnik EU Šarl Mišel govorio da bi 2030. godina mogla da bude datum proširenja, ali je Makron "poklopio" rekavši da je rizik "misliti da možemo da se proširimo bez reformi".

Zbog svega toga, Đukić podseća na važnu ulogu Pariza u EU.

- Međutim, mi moramo biti oprezni, jer Francuska drži ključeve EU, bez nje se ne može, a ona sve može. Srbija nije u poziciji da ignoriše francuske izjave bilo kako da one "antologijski" zvuče, niti je članica Unije, niti je država bez golemih problema. Naprotiv. Zato Makrona treba ne samo dobro čitati nego i pratiti šta će uraditi - kaže Đukić

Todorović Štiplija koji je u Tirani prisustvovao Samitu Berlinskog procesa i Makronovoj izjavi, kaže da je izjava francuskog predsednika nespretno preneta.

Dodaje i da je istina da on ne vodi preterano računa za reputaciju koju EU ima na Zapadnom Balkanu, što potiče iz njegovog odsustva entuzijazma prema proširenju.

- U konkretnom slučaju Kosova, stalo mu je da se situacija stabilizuje, kao i celoj EU i SAD. On je u tom govoru pozvao obe strane, i Beograd i Prištinu, da hitno porade na tome, ali time što je uopšte pomenuo vize izazvao je uznemirenost na Kosovu. Prema tome, ne mislim da je u pitanju neka vrsta šire strateške koordinacije, na primer sa Nemačkom, u kojoj Makron igra "lošeg policajca", već samo njegovi politički instinkti i politički stil - ocenjuje Todorović Štiplija.

Makron je u Tirani pozvao na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na KiM, i da će i zvaničnici u Beogradu i Prištini biti odgovorni oko sprovođenja izbora na severu.

- Jasno kažem, verovali smo vam za vize, slučaj je obustavila Francuska jer se radi o poštovanju date reči i reč se ne drži. Očekujem da će strane krenuti napred i to je uslov mira na celom prostoru - dodao je on.

Mišel je u ponedeljak na otvaranju Strateškog foruma na Bledu rekao je da "moramo biti spremni, sa obe strane, do 2030. godine za proširenje", i da je to "ambiciozno, ali neophodno".

Ipak, Makron je rekao da "određivanje konkretnih datuma za članstvo neke zemlje u Evropskoj uniji nema smisla". Ranije je rekao da je "Evropi dovoljno teško da napreduje u osetljivim temama sa 27 članica, a sa 32 ili 35 neće biti lakše".

- Trebaće nam hrabrost, da prihvatimo više integracija u nekim oblastima, a možda čak i Evropu sa više brzina - poručio je Makron.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.