Zelenski: Ruskim sportistima ne dozvoliti nastup na Olimpijskim igrama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2023, 21:40

Zelenski: Ruskim sportistima ne dozvoliti nastup na Olimpijskim igrama

"Ukrajina će pokrenuti međunarodnu kampanju sa ciljem da se ruskim sportistima ne dozvoli učešće na Olimpijskim igrama u Parizu naredne godine", izjavio je ukrajinski presednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je istakao da ruskim sportistima ne bi smelo da se dozvoli da učestvuju na Igrama ni pod neutralnom zastavom, "jer Rusji ne sme da se dopusti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << povratak u međunarodni poredak", prenosi Politiko.

"Počinjemo maraton čiji je cilj da očisti rukovodstvo međunarodnih olimpijskih struktura od licemerja i da spreči bilo kakve pokušaje da se predstavnici terorističke države vrate u svetski sport. Ne postoji neutralnost kada se vodi ovakav rat. Očigledno je da je svaka neutralna zastava ruskih sportista umrljana krvlju", kazao je Zelenski.

Predsednik Ukrajine je na taj način reagovao na stav Izvšnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta, sa satanka održanog 25. januara, da "nijednom sportisti ne treba da se zabrani da se takmiči samo na osnovu njegovog pasoša".

"U skladu sa Olimpijskom poveljom, sportisti ne smeju da budu podvrgnuti bilo kom obliku diskriminacije i vlade ne mogu da odlučuju koji sportista može da učestvuje na nekom takmičenju, a koji ne može", navodi se u zaključcima sa sednice IO MOK.

Dodaje se da ruski sportisti na Igrama u Parizu ni na koji način ne bi predstavljali svoju državu, ni bilo koju organizaciju iz svoje države, a učešće bi im bilo dozvoljeno samo ukoliko u potpunosti poštuju Olimpijsku povelju, što pre svega znači da nisu delovali protiv mirovne misije MOK-a, odnosno da "nisu aktivno podržavali rat u Ukrajini".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.