Izvor: Vostok.rs, 15.Avg.2023, 00:28

Ukrajina će se takmičiti na Olimpijskim igrama 2024. pod jednim uslovom

Ukrajinski sportisti će učestvovati na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu samo ako sportistima iz Rusije i Belorusije bude zabranjeno da nastupaju pod njihovim nacionalnim zastavama, izjavio je kijevski ministar sporta Vadim Gucajt u intervjuu za Kjodo njuz objavljen u ponedeljak.
„Ako Ruska Federacija i Beloruska federacija budu učestvovale pod svojom zastavom, mi nećemo učestvovati na ovoj Olimpijadi“, izjavio je Gucajt agenciji. Ranije ove godine, Međunarodni olimpijski komitet (MOK) najavio je da će ponovo razmotriti opštu zabranu svih sportista iz Rusije i Belorusije i dozvoliti im da se vrate na međunarodno takmičenje prema određenim „preporukama“. Predlozi uključuju ruske i beloruske sportiste koji se takmiče bez svojih nacionalnih zastava i himni. Oni takođe ne smeju biti ugovoreni sa ruskom ili beloruskim vojskom ili bezbednosnim agencijama i nikada nisu smeli javno podržati rusku vojnu operaciju u Ukrajini. Zvaničnici MOK-a su takođe istakli da se preporuke odnose samo na pojedinačne sportiste, a ne na timove, za koje insistiraju da bi trebalo da ostanu zabranjeni. Ukrajina, kao i nekoliko drugih evropskih država kao što su Poljska i Nemačka, prvobitno su odbacile odluku MOK-a. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je na potpuni bojkot Olimpijskih igara, kao i svih drugih međunarodnih takmičenja na kojima je dozvoljeno učešće sportistima iz Rusije i Belorusije. Međutim, Kijev je prošlog meseca ublažio svoj stav i dao zeleno svetlo Ukrajincima za nastup na međunarodnim takmičenjima, sve dok su Rusi i Belorusi prisutni kao neutralni sportisti. Moskva je osudila preporuke MOK-a, nazvavši ih „nerazumnim, pravno ništavnim i preteranim“. Predsednik Ruskog olimpijskog komiteta (ROK) Stanislav Pozdnjakov izjavio je da zahtev da se takmiči pod neutralnom zastavom predstavlja „zloupotrebu ljudskih prava”, kao i kršenje olimpijskih principa i Povelje UN. Olimpijske igre 2024. treba da se održe u Parizu od 26. jula do 11. avgusta. MOK je već uputio pozivnice svim zemljama osim Rusije i Belorusije. Pitanje učešća sportista dva naroda ostaje nerešeno.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Fleg fudbal, motosport, brejkdens, lakros na Olimpijskim igrama?

Izvor: B92, 15.Avg.2023

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) u anrednim danima doneće konačnu odluku o novim sportovima na Olimpijskim igrama 2028.godine u Los Anđelesu...Kako su organizatori najavili, u narednih sedam dana trebalo bi očekivati njihov predlog...Šansu da se vrati na program OI, makar jednokratno, ima karate,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.