Štafeta Olimpijske vatre: obratno odbrojavanje

Izvor: Vostok.rs, 08.Avg.2013, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štafeta Olimpijske vatre: obratno odbrojavanje

08.08.2013. -

60 dana je ostalo do početka Štafete olimpijske vatre. Njena maršruta je zacrtana i raspisana bukvalno na minute. Vatra Olimpijskih igara, koje će biti održane iduće godine u Sočiju, mora da savlada 65 hiljada kilometara u toku 123 dana – nijedna štafeta kroz čitav istorijat zimskih Olimpijada nije trajala toliko dugo.

Vatra će proći kroz 2900 naselja. Praktično čitava zemaljska kugla će pratiti olimpijsku vatru. U Štafeti olimpijske vatre će >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << učestvovati 14 000 nosilaca baklji. Svako je imao pravo da podnese upit, ali je Organizacioni komitet odabrao ljude aktivnog građanskog stava. Fotograf Sergej Dolja je imao sreću. Njegov projekat «Blogeru, skloni smeće» podstakao je više od 30 hiljada korisnika Interneta da napusti tastaturu i izađe na subotnik. Doduše, Sergej neće prvi put nositi baklju. On već ima iskustvo sa londonskom Olimpijadom.

- Znam šta oseća čovek, koji uzima u ruke olimpijsku baklju. Čini mu se da su mu izrasla krila. To je ogroman ponos, ogromna sreća da na neki način postaneš delić Olimpijade. Uoči londonske Olimpijade sam vežbao, trčao, misleći da je to sportska akcija. Međutim, baklju nose ljudi različitog uzrasta i različite pripreme. Čovek ne mora ni da trči, može da ide.

Maršruta Štafete olimpijske vatre prolazi kroz istorijska i kulturna mesta, koja su bez preuveličavanja vizit-karte Rusije. To su, naprimer, posed Jasna Poljana, gde je živeo i radio veliki ruski pisac Lav Tolstoj, zidani Toboljski Kremlj u Sibiru, čuveni kosmodrom Pleseck u Arhangelskoj oblasti, aktivni Avačinski vulkan na Kamčatki, najveći rudnik dijamanata u Jakutiji. Olimpijska vatra će posetiti najveću po svom kapacitetu u Rusiji Sajano-Šušensku hidroelektranu u Republici Hakasija, centar za planinsko skijanje Dombaj u Karačajevo-Čerkesiji i poznato u čitavom svetu ostrvo Kiži u Kareliji, gde su sačuvana remek-dela ruskog drvenog neimarstva – crkve, koje su sagrađene samo pomoću sekire i bez eksera. Zamenik direktora muzeja-zabrana Kiži Irina Pavlova tačno zna da će 22. oktobra Štafeta olimpijske vatrne proći kroz njihovo ostrvo čitav kilometar.

- Muzej drvenog neimarstva je teritorija bez vatre. Svakako, prisustvo bilo koje vatre se nama čini opasnim, ali olimpijskoj vatri pružamo zaleno svetlo. Ne verujemo da olimpijska vatra može da bude opasna.

Olimpijska vatra će putovati ne samo kolima, vozovima i avionima. Skoro 500 metara će ona ploviti! Dalje će putovati ruskom trojkom, jelenskim i psećim zapregama, biciklima, saonicama, snegohodom, kombajnom i ratrakom – tako se zove vozilo, koje gazi sneg gusenicama. Vatra će se nositi motornim i običnim čamcem, snoubordom, klizaljkama i skijama, penjaće se uspinjačom, vinuti u nebo aerostatom, spustiti se na dno Bajkala batiskafom, popeti se na najviši vrh Evrore Elbrus, a čak i otići u kosmos.

Rita Ošun,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.