Srbija protiv Crne Gore za čast i olimpijske kvalifikacije

Izvor: B92, 24.Jun.2023, 11:02

Srbija protiv Crne Gore za čast i olimpijske kvalifikacije

Košarkašice Srbije od 14.45 igraju protiv Crne Gore meč razigravanja za plasman na Evropskom prvenstvu u Ljubljani.

Pobednik ovog okršaja pridružiće se polufinalistima Evrobasketa Belgiji, Španiji, Mađarskoj i Francuskoj, koji su već obezbedili kartu za olimpijske kvalifikacije.

Pored Srbije i Crne Gore, za poslednje šesto mesto koje donosi borbu za OI sastaju se Nemačka i Češka od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 12 sati.

Srbija je posle debakla protiv Belgije (93:53) predala evropsku krunu, a nakon bolnog poraza ekipa Marine Maljković ima priliku da pokaže pravo lice i da na pravi način odigra meč u kom je ulog kvalifikacioni turnir za Igre u Parizu.

"Ne postoji veća motivacija trenutno za obe ekipe, od toga da imaš priliku da odeš na kvalifikacije za Olimpijske igre. Verujem da će obe ekipe biti ekstremno motivisane i da će odigrati dobru utakmicu. Što se tiče našeg tima, već sam pričala sa devojkama, da ne treba da gledaju na to šta je bilo, šta je moglo da bude. Naravno da smo svesne grešaka koje su se dogodile, ali moramo da gledamo napred. Idemo sa tim ciljem da dobijemo utakmicu koja vodi na u kvalifikacije za OI", rekla je Tina Krajišnik, kapitenka Srbije.

Srbija bi trijumfom protiv Crnogorki došla na korak od plasmana na treće uzastopne Olimpijske igre, a na tom takmičenju je 2016. godine u Rio de Žaneiru uzela bronzu, dok je u Tokiju 2021. završila kao četvrta.

Kao i Srbija, i Crna Gora je imala sličnu sudbinu u četvrtfinalu, kada je u duelu sa Francuskom poražena 89:46.

"Poznat nam je njihov tim, znamo da će se boriti. To je sestrinska zemlja, ali mi imamo veliki cilj ispred sebe. Fokusirani smo na to i vraćanje srpskog tima tamo gde bi on trebalo da bude", izjavila je Ivon Anderson, plejmejker srpske reprezntacije.

Košarkašice Crne Gore napravile su veliku uspeh plasmanom među osam najboljih ekipa na turniru, a mogle bi da dođu u priliku da se prvi put nađu na najvećoj sportskoj smotri.

"Za nas je veliki uspeh što smo došli u Top 8, sa ovako mladom ekipom. Svi znamo kakva je baza u Crnoj Gori što se ženske košarke tiče. Znamo kako Srbija igra i koliko jaku ekipu imaju i koliko uspeha iza sebe imaju. Moramo da uđemo jako, motivisano. Za nas bi OI bile istorijski uspeh, bilo bi lepo da odemo", rekla je Božica Mujović, košarkašica Crne Gore.

Selektorka Crne Gore Jelena Škerović očekuje težak meč sa Srbijom.

"Imali smo dve prijateljske utakmice protiv Srbije na početku priprema za EP, ali sprmamo se za taj meč. Očekujem tešku utakmicu za obe ekipe. Poraz je emocionalno uticao i na jednu i na drugu ekipu. Ko se pre oporavi, ko bude imao više želje... Srbija sa iskustvom ima prednost, ali mislim da će naše devojke biti spremne da odgovore na taj izazov", rekla je Škerović.

Pored utakmica za plasman ove subote igraju se i polufinala Evrobasketa.

U prvom se sastaju Španija i Mađarska od 17.45 sati. Uloga favorita je na strani "crvene furije", ali Mađarice su najprijatnije iznenađenje ovog takmičenja, pa njihova borbenost neće izostati ni u duleu protiv Španije.

Za drugo mesto u finalu boriće se Belgija i Francuska, dva tima koja su pokazala najbolju igru u dosadašnjem delu takmičenja, što će doneti zanimljiv okršaj u dvorani Stožice od 20.45.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.