Srbija osvojila još četiri medalje – ovoga puta na olimpijadi iz matematike

Izvor: B92, 03.Avg.2021, 12:42

Srbija osvojila još četiri medalje – ovoga puta na olimpijadi iz matematike

Ono što za sportiste predstavljaju sportske Olimpijske igre, to za takmičare iz matematike predstavlja Međunarodna matematička olimpijada.

Kao što smo navikli na uspeh naših sportista, tako smo sigurni i da će nam naši najtalentovaniji učenici doneti medalje.

Ove godine, na 62. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, održanoj od 14. od 24. jula, zlato je osvojio Dobrica Jovanović, srebro >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mateja Vukelić i Veljko Radić, dok je bronzu uzeo Miloš Milićev.

Sva četvorica su učenici Matematičke gimnazije u Beogradu. Aleksa Đorđević iz Gimnazije "Svetozar Marković" u Nišu osvojio je pohvalu.

Formalni domaćin ovog takmičenja bila je Rusija (Sankt Peterburg), a lokalni organizator u Srbiji Društvo matematičara Srbije. Takmičenje je održano onlajn, u prostorijama Matematičke gimnazije u Beogradu.

Bojan Bašić, vođa tima, kaže da o značaju ovog takmičenja i jačini konkurencije govore sami podaci o broju učesnika. Reč je o, bez sumnje, najznačajnijem srednjoškolskom matematičkom takmičenju.

"Time su naši učenici još jednom dokazali da je u Srbiji nauka (u ovom slučaju matematika) kapital koji treba naročito negovati i podsticati na razvoj kod mladih ljudi, budući da je potencijal koji oni poseduju daleko iznad nekog možda očekivanog nivoa spram veličine Srbije i njenog položaja u svetu.Moramo izraziti zahvalnost kompaniji NIS, koja je prepoznala imperativ ulaganja u obrazovanje mladih ljudi i koja nam pruža značajnu podršku već dugi niz godina", kaže Bašić.

Kompanija NIS u okviru svog programa "Energija znanja" od 2013. godine podržava realizaciju Srpske matematičke olimpijade, kao i pripreme i učešće naših predstavnika na međunarodnim olimpijadama.

"Kada je matematika u pitanju, 30 do 40 hiljada mladih matematičara (od 3. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole) prođe kroz sistem kvalifikacija, da bismo došli do juniorske, odnosno srednjoškolske ekipe, koje čine po 6 takmičara koji će predstavljati Srbiju. Osim same organizacije kvalifikacija, za te ekipe je potrebno obezbediti adekvatne pripreme, kao i putovanja do destinacija gde se održavaju takmičenja. Sve to ne bi bilo moguće bez pomoći države i društveno odgovornih kompanija poput NIS-a, koje prepoznaju značaj onoga što radi Društvo matematičara Srbije", kaže prof. dr Miroslav Marić, predsednik Društva.

Pored podrške srpskim i međunarodnim olimpijadama iz prirodnih nauka, kompanija NIS ulaže i u obrazovnu infrastrukturu. Uz podršku NIS-a je pre nekoliko meseci u Matematičkoj gimnaziji otvoren kabinet za informatiku, koji se koristi za redovnu nastavu, ali i za pripreme učenika za odlazak na međunarodna takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.