Soči: Predstavljamo 5 timova sa do sada rekordnim učešćem na ZOI!

Izvor: Press, 09.Feb.2014, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Soči: Predstavljamo 5 timova sa do sada rekordnim učešćem na ZOI!

Pet zemalja poslalo je u Soči svoje do sada najveće timove, naravno kada su u pitanju Zimske olimpijske igre. To su Australija, Kanada, Holandija, Švajcarska i SAD.
Australija je poslala čak 60 sportista, oborivši tako dosadašnji rekord iz Torina 2006 i Vankuvera 2010, kada ih je predstavljalo 40 takmičara. Australijanci će se takmičiti u 10 od 15 sportova na ovim Olimpijskim igrama, a čak 70 odsto njih će u Sočiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << imati svoj olimpijski debi.
Iako Australija nije poznata po zimskim sportovima, australijski tim u svojim redovima ima tri osvajača medalja sa igara u Vankuveru. Zlatne medalje na prethodnim Olimpijskim igrama osvojili su Tora Brajt i Lidija Lasila, dok je srebro osvojio Dejl Beg-Smit.
Supersila u zimskim sportovima, Kanada, u Soči je poslala čak 220 sportista, dok je u Vankuveru učestvovalo 202 olimpijca.
Kanadski tim je takođe oborio još jedan rekord, sa čak 100 ženskih predstavnika u svim disciplinama sem u nordijskoj kombinaciji.
Holandija šalje 41 sportistu, dok je dosadašnji rekord bio onaj iz Torina 2006 kada su imali 33 takmičara. Više od polovine tima, njih 22, čine brzi klizači. Brzo klizanje je u ovoj zemlji, na neki način, nacionalni zimski sport.
Švajcarska je u Soči poslala čak 163 sportista, uključujući i pet osvajača zlatnih medalja iz Vankuvera 2010. Švajcarci su na Olimpijske igre u Vankuveru poslali 138 takmičara, koji su se sa igara tada vratili sa devet medalja. Ovoga puta, kako su izjavili, cilj im je da se vrate sa 10 medalja.
SAD imaju najveći tim u Sočiju, a to je ujedno i najveća ekspedicija koju je bilo koja država ikada poslala na neke Zimske olimpijske igre.
Za razliku od Vakuvera 2010 kada su imali 212 takmičara, SAD su ovoga puta stigle sa njih 230. Nadmašili su po brojnosti čak i tim domaćina Rusije, koji broji 223 sportista.
Američki tim u svom sastavu ima 105 žena i 125 muškaraca, a čak 106 njihovih takmičara učestvovalo je već na Olimpijskim igrama. Takmičiće se u Sočiju u svih 15 zimskih sportova.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.