Izvor: RTS, 08.Dec.2022, 15:46

Razmena zatvorenika SAD i Rusije, Britni Grajner oslobođena u zamenu za Viktora Buta

SAD i Rusija razmenile su američku košarkašicu Britni Grajner, koja je bila u zatvoru u Rusiji, za ruskog trgovca oružjem Viktora Buta koji je već 12 godina u američkom zatvoru. Razmena zatvorenika obavljena je na aerodromu u Abu Dabiju.
Britni Grajner, koja je dva puta osvojila zlatne olimpijske medalje, 17. februara je na moskovskom aerodromu uhapšena zbog posedovanja ulja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kanabisa u prtljagu, koje je zabranjeno u Rusiji.

Moskovski sud osudio je Grajnerovu u avgustu na devet godina zatvora.
Američki predsednik Džozef Bajden na Tviteru je napisao da je razgovarao sa Britni Grajner, kao i da je košarkašica na putu kući.

But je uhapšen 2008. godine u Bangkoku u Tajlandu, u tajnoj operaciji američke agencije za borbu protiv krijumčara droge. Ruski trgovac oružjem Viktor But, poznat kao "trgovac smrću", 2012. godine proglašen je krivim zbog optužbi da je hteo da proda puške i projektile terorističkoj grupi koja je nameravala da ih koristi za napad na američke snage. Osuđen je na 25 godina zatvora u SAD. Prema životu Viktora Buta snimljen je i film "Gospodar rata" sa Nikolasom Kejdžom u glavnoj ulozi.

Predsednik Međunarodnog komiteta za ljudska prava u Rusiji Ivan Melnikov rekao je da Viktor But trenutno leti za Rusiju i uskoro će sleteti u svoju domovinu, prenosi Tas.
"Prema podacima kojima raspolažem, But je zamenjen za košarkašicu Britni Grajner i sada je na letu za Rusiju. Uskoro će sleteti na rusko tlo", rekao je Melnikov.    
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre,   Twiter

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija oslobodila američku košarkašicu u razmjeni zatvorenika

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Dec.2022

MOSKVA - Rusija je oslobodila američku košarkašicu Britni Griner u sklopu razmjene zatvorenika, rekli su američki i ruski zvaničnici.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Rusija, SAD i razmena zatvorenika: Oslobođena košarkaška zvezda Britni Grajner u zamenu za trgovca oružjem Viktora Buta

Izvor: Danas, 08.Dec.2022

Getty ImagesBritni Grajner osuđena je na devet godina zatvora i prebačena je u kaznenu koloniju Sjedinjene Američke Države i Rusija razmenili su zatvorenike – košarkašicu Britni Grajner i trgovca oružjem Viktora Buta, koji je bio u američkom zatvoru 12 godina. Razmenu je odobrio predsednik...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.