Izvor: Vostok.rs, 05.Dec.2017, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Ruskom olimpijskom komitetu zabranjeno učešće na Olimpijskim igrama


Izvor:
Vostok / RT

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) suspendovao je Ruski olimpijski komitet (ROK) sa učešća na zimskim Olimpijskim igrama 2018. godine, odlučuivši da se "čisti" ruski sportisti mogu takmičiti samo pod neutralnom zastavom u Južnoj Koreji u februaru.

Odluka je usledila nakon održanog panela i saslušanja o rezultatima istrage u kojima je Rusija optužena za kršenje pravila dopinga. U utorak je Izvršnom odboru MOK-a predstavljen nalaz Komisije koji je predvodio bivši predsednik Švajcarske Samjuel Šmid.



Komisija je "održala saslušanja sa svim glavnim akterima" i "prikupila dokaze i informacije", te je optužila Rusiju za "sistemsku manipulaciju antidoping pravilima i sistema u Rusiji, tokom zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine". Njeni nalazi takođe potvrđuju "različite nivoe administrativne, pravne i ugovorne odgovornosti", navodi se u saopštenju MOK-a.

Izvršni odbor je takođe odlučio da nijednom zvaničniku Ministarstva za sport Rusije neće biti dozvoljeno akreditovanje na Olimpijskim igrama u Pjongčangu. Bivšem ruskom ministru sporta Vitaliju Mutku i njegovom tadašnjem zameniku, Juriju Nagorniku, zabranjeno je "bilo kakvo učešće na svim budućim olimpijskim igrama". Predsednik ROK-a, Aleksandar Žukov, suspendovan je kao član MOK-a.

Pored toga, MOK je naredio Ruskom olimpijskom komitetu da plati 15 miliona dolara, za šta je rečeno da će pokriti troškove istraga i "doprineti osnivanju Nezavisnog organa za ispitivanje (ITA)". Panel kojim predsedava šef ovog organa (ITA) utvrdiće listu "čistih" pojedinačnih ruskih sportista koji će biti pozvani da učestvuju u Pjongčangu pod neutralnom zastavom.

Takmičeći se kao neutralni učesnici bez reprezentacije, znači da sportisti neće učestvovati na ceremoniji otvaranja, a himna neće biti intonirana ako osvoje medalje. Ruski predsednik Vladimir Putin opisao je situaciju kao "ponižavajući" kompromis.

Takođe, Međunarodni paraolimpijski komitet prethodno je odlučio da podrži zabranu ruskim sportistima na predstojećem zimskom paraolimpijskom takmičenju.

Olimpijski zvaničnici su razmatrali rezultate dve zasebne istrage. Dok se jednih ticalo navodno kršenje na Zimskim olimpijskim igrama 2014. godine u Sočiju u Rusiji, drugi su se bavili navodnim učešćem državnih službenika u prikrivanju i podsticanju kršenja dopinga tokom perioda od nekoliko godina.

Ruski Olimpijski komitet je priznao da su pojedini sportisti prekršili pravila u prošlosti, ali kategorički negira da je to bilo ikada kao rezultat uputstava od strane Vlade. Narativ državnog dopinga - koji je Kremlj opisao kao "izdajničku klevetu" - zasniva se na iskazu bivšeg šefa Moskovske antidoping laboratorije Grigorija Rodčenkova.

Opisan kao "instrument" u geopolitičkom rivalstvu između Moskve i Zapada od strane zamenika ruskog premijera i bivšeg ministra sporta, Vitalija Mutka, Rodčenkov se trenutno krije u Sjedinjenim Državama, i navodno je ušao u program zaštite svedoka. Dan pred sednicu MOK-a, pojavio se video u kojem osoba za koju se veruje da je informator Svetske antidoping agencije, kaže da ga "nije briga za borbu protiv dopinga".

"Pobrinuću se da imate jedan pozitivan uzorak od 20.000. Ja ću se pobrinuti da imam 100 uzoraka. Uništiću sve olimpijske sportove Rusije u narednih pet godina!", rekao je čovek na video snimku.

Pred objavu ove odluke, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da Moskva nema planove za bojkot Olimpijskih igara, dok je ministar sporta Pavel Kolobkov obećao da će istražiti sve pravne mogućnosti po ovom pitanju.

Mnogobrojne međunarodne sportske federacije pozvale su MOK da ne primeni stroge sankcije protiv Rusije i dopusti učešće ruskim sportistima u Južnoj Koreji. Pripreme Rusije za Zimske olimpijske igre 2018. godine već su podrivene brojnim diskvalifikacijama. Za više od 20 članova olimpijskog tima koji su učestvovali na Olimpijadi u Sočiju 2014. godine bilo je već zabranjeno učešće na predstojećim Olimpijskim igrama.
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.