RT: Olimpijski zvaničnici zatražili od Ukrajine da špijunira ruske sportiste – predsednik MOK-a

Izvor: Vostok.rs, 02.Apr.2024, 22:13

RT: Olimpijski zvaničnici zatražili od Ukrajine da špijunira ruske sportiste – predsednik MOK-a

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah priznao je dvojici šaljivdžija da je od Ukrajinaca zatraženo da špijuniraju ruske sportiste na mreži kako bi mogli da budu zabranjeni na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu.
U video-pozivu objavljenom u utorak, u kojem se jedan od ruskog dvojca poznatog kao Vovan i Leksus lažno predstavljao kao afrički zvaničnik, Bah je tvrdio da sankcionisanjem ruskih sportista MOK „kažnjava one koji su odgovorni za aneksiju“. Predsednik MOK-a je očigledno mislio na bivše ukrajinske regione Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje, koji su velikom većinom glasali za pridruživanje Rusiji na javnim referendumima 2022. Oni su pratili poluostrvo Krim, koji je isto učinio 2014. nakon puča u Kijevu koji je podržavao Zapad. „Nijedna ruska himna ne može da se svira i ruska zastava ne može da se podigne [na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.]“, izjavio je predsednik MOK-a. Odgovarajući na pitanje da li ruski sportisti koji podržavaju ukrajinski sukob zaslužuju pravo da učestvuju na Olimpijadi, Bah je otkrio da MOK ima specijalnu komisiju koja prati javne izjave sportista u znak podrške vladi u Moskvi. „Imamo posebnu nadzornu komisiju zajedno sa nezavisnom kompanijom koja prati internet, medije i javna izjašnjavanja“, naveo je on. „Ponudili smo i ukrajinskoj strani – i ne samo ponudili, već smo i tražili da nam dostave svoja saznanja o ponašanju takvih sportista ili zvaničnika“, otkrio je dalje Bah. On je naglasio da će svim sportistima za koje se utvrdi da su izrazili podršku ruskoj vladi biti zabranjeno da učestvuju na Olimpijskim igrama. Ruskim sportistima je dozvoljeno da učestvuju na OI kao neutralni u pojedinačnim sportovima, ali im je zabranjeno učešće u timskim takmičenjima. Nakon početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022. godine, MOK je preporučio da se sportistima iz Rusije i njenog bliskog saveznika Belorusije ne dozvoli da se takmiče na međunarodnim takmičenjima. U decembru prošle godine, ovo telo je donelo odluku da ograničen broj ljudi iz dve zemlje može da učestvuje na Olimpijadi kao individualni neutralni sportisti. U martu je međunarodno telo objavilo da je maksimalan broj Rusa koji bi mogli da se kvalifikuju za OI u Parizu 55, dok je Belorusija ograničena na 28 sportista. Međutim, prema rečima direktora MOK-a Džejmsa Meklauda, malo je verovatno da će dve nacije ispuniti kvote, a očekuje se da će na OI stići oko 36 ruskih i 22 beloruska sportista. Nekoliko visokih evropskih zvaničnika, uključujući ministra spoljnih poslova Letonije Krisjanisa Karinsa i italijansku premijerku Đorđu Meloni, poslednjih meseci naletelo je na šale ruskog dvojca Vovan i Leksus, tokom kojih su političari otkrili svoja razmišljanja o osetljivim temama kao što je sukob u Ukrajini.  Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.