Porodice žrtava napada na OI 1972. godine bojkotovaće nemačku komemoraciju

Izvor: Beta, 12.Avg.2022, 13:57

Porodice žrtava napada na OI 1972. godine bojkotovaće nemačku komemoraciju

Porodice jedanaest izraelskih sportista koje su ubili palestinski napadači na letnjim Olimpijskim igrama 1972. godine u Minhenu neće prisustvovati obeležavanju 50-godišnjice jer smatraju da, izmedju ostalog, zaslužuju veće kompenzacije.Ta odluka, objavljena u četvrtak, ističe da izmedju dve zemlje, koje su izgradile snažne veze uprkos holokaustu u Drugom svetskom ratu u kome su nacisti i njihovi saveznici ubili šest miliona Jevreja, i dalje postoji neslaganje.Članovi palestinske organizacije Crni septembar ubacili su se u Olimpijsko selo, ubili dvojicu izraelskih sportista iz izraelskog nacionalnog tima i odveli još devet kao taoce 5. septembra 1972. godine.Napadači su se nadali da će primorati Izrael da pusti 234 palestinskih zatvorenika i Zapadnu Nemačku da oslobodi dvoje levičara ekstremista, osnivača nemačke Crvene armije, Andreasa Badera (Baader) i Urlike Majnhof (Meinhof).Svi taoci i jedan zapadnonemački policajac su ubijeni u pokušaju spasavanja nemačkih snaga. Rodjaci sportista optužuju Nemačku da nije obezbedila Olimpijsko selo, odbivši izraelsku pomoć i za neuspelu akciju spasavanja."Pedeset godina zloupotreba, laži, ponižavanja i odbacivanja Vlade Nemačke i bavarskih vlasti posebno, zaista je isuviše za nas", napisale su porodice u pismu bavarskim vlastima koje organizuju komemoraciju 5. septembra.Kako je navedeno, iako je predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnamejer (Frank- Walter Steinmeier) prihvatio zahteve za javnim izvinjenjem i da se ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Nemačka žali što će porodice žrtava napada na OI u Minhenu bojkotovati komemoraciju

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Avg.2022

Vlada Nemačke je danas izrazila žaljenje zbog najave porodica jedanaest izraelskih sportista ubijenih 1972. na letnjoj Olimpijadi u Minhenu da će bojkotovati obeležavanje pedesetogodišnjice i da neće nastaviti razgovore o odšteti.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.