Svet

0

Nemačka žali što će porodice žrtava napada na OI u Minhenu bojkotovati komemoraciju

Autor: AP

Izvor: Beta

Nemačka žali što će porodice žrtava napada na OI u Minhenu bojkotovati komemoraciju

Izvor: Pixabay

Vlada Nemačke je danas izrazila žaljenje zbog najave porodica jedanaest izraelskih sportista ubijenih 1972. na letnjoj Olimpijadi u Minhenu da će bojkotovati obeležavanje pedesetogodišnjice i da neće nastaviti razgovore o odšteti.




Jedanaest Izraelaca i jedan nemački policajac ubijeni su kada su se članovi ekstremističke palestinske organizacije Crni septembar ubacili u Olimpijsko selo 5. septembra 1972.

Oni su u selu ubili dvojicu izraelskih sportista, a još devet odveli kao taoce u nadi da će primorati Izrael da pusti na slobodu palestinske zatvorenike i Zapadnu Nemačku da oslobodi dvoje levičarskih ekstremista.

Porodice žrtava objavile su u četvrtak da neće prisustvovati komemoraciji i time istakle da i dalje postoji neslaganje izmedju Nemačke i Izraela.

Te dve zemlje su izgradile snažne veze uprkos trajnom nasledju holokausta u Drugom svetskom ratu u kome su nacisti i njihovi saveznici ubili šest miliona Jevreja.

Rodjaci sportista već dugo optužuju Nemačku da nije obezbedila Olimpijsko selo i da je odbila izraelsku pomoć, a optužuje je i za neuspelu akciju spasavanja u kojoj je poginuo nemački policajac i pet napadača.

I mada se Nemačka izvinila za loš odgovor na napad i otvorila prethodno zapečaćene arhive, rodjaci žrtava kažu da je visina ponudjene odštete "uvreda".

Portparol Vlade Nemačke Štefen Hebeštrajt (Steffen Hebestreit) rekao je danas da će ta zemlja temeljno preispitati šta se desilo pre 50 godina i da je spremna da diskutuje o isplatama rodjacima.

"Naravno, mi veoma žalimo zbog odluke rodjaka da otkažu prisustvo dogadjaju. Vlada se nada da će se naći način kako bi rodjaci mogli da odluče da posle svega prisustvuju komemoraciji 5. septembra", rekao je portparol.

On je medjutim odbio da komentariše koliku odštetu je Nemačka voljna da da. Do sada je dato pet miliona evra i nemački mediji su javili da je vlada spremna da udvostruči tu sumu, a rodjaci traže mnogo više.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR