POZIVU NA PRVE OLIMPIJSKE IGRE GRČKOM IMPERATORU ODAZVAO SE SAMO JEDAN VLADAR! To je bio srpski kralj

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jul.2021, 16:41

POZIVU NA PRVE OLIMPIJSKE IGRE GRČKOM IMPERATORU ODAZVAO SE SAMO JEDAN VLADAR! To je bio srpski kralj

Grci su u početku predlagali da se na Igrama takmiče samo Grci

Kada danas u Tokiju budu svečano otvorene 32. Letnje Olimpijske igre biće to mesto na kome će se, i pored korone, sjatiti sva svetska elita, a Japan će osim vrhunskih sportista, ugostiti veliki broj predsednika država i vlada iz svih krajeva sveta. Ipak, na prvoj obnovljenoj Olimpijadi, održanoj u Atini davne 1896. godine to nije bio slučaj. Pozivu grčkog kralja Georgija I da prisustvuju nadmetanjima >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << odazvao se samo jedan vladar!

Atina je bila domaćin svih Olimpijskih igara u Antici. Zato je, jednom kada je ideja o obnavljanju takmičenja ponovo zaživela, Grčka bila logičan izbor za početak prvih modernih Olimpijskih igara. One su održane od 6. aprila do 15. aprila 1896. godine, a o tome koliko su bile značajne za onovremenu Grčku najbolje govori činjenica da ih je svečano otvorio grčki kralj Georgije I i da su članovi kraljevske porodice uživo posmatrali većinu takmičenja.

. Kad je rešeno da takmičenje treba da bude međunarodnog karaktera trebalo je zainteresovati za Igre i ostatak sveta. Pjer de Kuberten, francuski pedagog, istoričar i osnivač Međunarodnog olimpijskog komiteta ubedio je grčkog kralja da lično pozove evropske vladare i njihove sportiste na spektakl u Atini.

Tog aprila 1896. godine u Grčku su stigli sportisti iz 14 zemalja, ali samo jedan strani vladar - kralj Srbije Aleksandar Obrenović.

Uprkos činjenici da na prvim Olimpijskim igrama nije bilo sportista Kraljevine Srbije naša zemlja je, ipak, na posredan način, imala svog predstavnika.

Mladi, tada 20-godišnji Aleksandar Obrenović, kralj Srbije, često je putovao u inostranstvo. Sa delegacijom se početkom aprila 1896. iz Niša uputio u Skoplje, odatle u Solun, a potom u Hilandar gde je boravio tri dana. Nakon toga kralj i njegova svita stigli su u Atinu gde su naredna četiri dana posmatrali začetke onoga što će postati globalni fenomen i najmasovnije sportsko takmičenje savremenog sveta.

U čast vladara Srbije i najviđenijeg gosta Igara grčki kralj je naredio da se na stadionu u Atini himna “Bože pravde” svira u nekoliko navrata.

Sa današnjeg istorijskog aspekta bitno je pomenuti i ljude koji su se tog aprila 1896. našli u Atini u delegaciji kralja Aleksandra. Bili su tu, između ostalih, Dragutin Franasović, srpski general i ministar vojni, Milan Đak Milićević, književnik i predsednik Srpske akademije nauka, Đoka Jovanović, doktor pariskog Medicinskog fakulteta i lični lekar srpskog kralja, Mihailo Rašić, maršal, kao i Živojin Mišić, budući slavni srpski vojvoda, a u to vreme ađutant-major na dvoru Obrenovića.

U vezi sa prvom Olimpijadom modernog doba postoji još jedna zanimljivosti. Predstavici delegacije naše zemlje nisu bili jedini Srbi koji su se našli na atadionu u Atini! Među učesnicima, pod zastavom Ugarske, takmičio se i Momčilo Tapavica, Srbin iz sela Nadalj u Vojvodini.

Takmičio se u čak četiri discipline - atletici, rvanju, dizanju tegova i tenisu. Uspeo da osvoji bronzanu medalju u tenisu, u pojedinačnoj konkurenciji.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.