Olimpijcima Srbije zabranjen kontakt sa sportistima s Kosova

Izvor: N1 televizija, 06.Avg.2016, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olimpijcima Srbije zabranjen kontakt sa sportistima s Kosova

U Riju su počele Olimpijske igre, a srpski sportisti već su imali prva takmičenja. Da li će im i koliki problem predstavljati preporuka da napuste pobedničko postolje, ukoliko se na njemu nađu zajedno sa sportistima sa Kosova?

Na 31. Letnjim olimpijskim u Rio de Žaneiru u narednih 16 dana nadmetaće se oko 11.000 sportista iz 206 članica Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Olimpijski tim Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << četvrti put nastupa na Letnjim olimpijskim igrama i nadmetaće se u 14 sportova. Jedan od timova sa kojim postoje šanse da se sastane, a posebno u disciplini streljaštvo, jeste i reprezentacija Kosova. Oba tima su juče prodefilovala Marakanom, na svečanom otvaranju Igara.

Po završetku predstave o istoriji zemlje sambe i kafe, Marakanom je prodefilovalo 207 timova. Posle 173 reprezentacije, najpoznatijim svetskim stadionom je prošetao i srpski tim, predvođen reprezentativkom u streljaštvu Ivanom Maksimović. Takođe sa trobojkama u rukama, nacionalni tim su bodrili i predsednik republike Tomislav Nikolić u društvu prve dame Dragice.

Pod bojama svojih zastava, prvi put i na Marakani i na međunarodnoj sportskoj sceni - sportisti Južnog Sudana i osam članova reprezentacije Kosova. “Kosovski sportisti su i ranije učestvovali na Olimpijskim igrama i osvajali medalje, ali pod zastavama drugih država”, rekao je predsednik Kosova Hašim Tači.

A ukoliko se njihova zastava bude vijorila na pobedničkom postolju, pored nje neće biti srpske, rekao je ministar sporta u tehničkoj Vladi Srbije Vanja Udovičić gostujuči sinoć na RTS-u.

Srpski sportisti su, prema rečima Udovičića, dobili instrukcije da ne treba da se susreću i intimiziraju sa sportistima sa Kosova. Dodao je ipak da će sa sa njima takmičiti ako do toga uopšte i dođe.

Mogućnost susreta sportista iz Srbije i sa Kosova svedena je na minimum, jer su i u Olimpijskom selu smešteni na dva razičita kraja. Duh pomirenja olimpijskih igara izgleda da se ne odnosi na balkanske konflikte, pa čak ni kada se presele na udaljeno tlo južne Amerike.

Posle Hrvatske 1995. niko ne bi napustio postolje

Novinar Sport kluba Vladimir Novaković izjavio je za Dnevnik televizije N1 da su se reprezentativke Srbije u streljaštvu danas već takmičile sa predstavnicom Kosova, i da nije bilo nikakvih problema. Bez problema je prošlo i današmnje takmičenje srpskog i kosovskog predstavnika u biciklizmu.

Novaković podseća da je u zapadnoj štampi bilo napisa da bi Srbija mogla da bojkotuje Olimpijske igre zbog Kosova, što nije redak slučaj jer se svake četiri godine ponavlja situacija da pojedine zemlje bojkotuju takmičenje. “Ovo što se dešava nije ništa novo, ali videli smo da u dve trećine moguće situacije - u biciklizmu i streljaštvu - nije bilo problema”, podseća on.

Novaković podseća i na slučaj reprezentacije Hrvatske koja je 1995. napustila pobedničko postolji na Evropskom prventvu u košarci na kojem je osvojila bronzu, a tadašnja SR Jugoslavija zlato. “Mnogi veruju da postoji neka vrsta uroka, da su se poigrali karmom i ne verujem da bi se iko sa ovih prostora bavio nečim sličnim”, kaže on.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Počele Olimpijske igre u Riju

Izvor: N1 televizija, 06.Avg.2016

U Riju su počele Olimpijske igre, a srpski sportisti već su imali prva takmičenja. Da li će im i koliki problem predstavljati preporuka da napuste pobedničko postolje, ukoliko se na njemu nađu zajedno sa sportistima sa Kosova?..Izvor: N1/Reuters

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.