Nišlijka koja je sa 24 godine postala doktor nauka na Univerzitetu u Australiji

Izvor: Megafon.co, 23.Okt.2020, 18:26

Nišlijka koja je sa 24 godine postala doktor nauka na Univerzitetu u Australiji

Kako izgleda put od jedne sasvim obične devojčice u Nišu do cenjenog stručnjaka Univerziteta u Melburnu?
Foto – Privatna arhiva

Prof. dr Vera Ignjatović, rođena je Nišlijka, koja više od 40 godina živi i radi u Australiji. Studirala je na Monash Univerzitetu, a 2000. godine bila je i deo reprezentacije Australije na letnjim Olimpijskim igrama. Bila je deo tima koji je osnovao istraživačku laboratoriju za hematologiju 2001. godine. Dala je veliki doprinos u >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << definisanju starosnog razvoja hemostatičkog sistema i upotrebi antikoagulansa kod dece. Ova Nišlijka voli svoj rodni grad i vrlo često dolazi u Niš.
“Nedostaje mi Niš, nedostaju mi ljudi. Kada sam u Nišu volim da idem u Planinarski dom. Tamo sam stalno. Imam dosta prijatelja koji se znaju i ne viđaju se, a kada dođem onda se skupe i shvate da se nisu videli od mog poslednjeg dolaska”, kaže Vera kroz smeh.
“Imam malo rodbine u Nišu, malo više u Prokuplju. Mama je iz Vranja, ali njeni sestra i brat su u Prokuplju. Volim tu vožnju do Prokuplja, tu na putu ima jedno brdo gde se vidi prelepa panorama” – kaže profesorka Ignjatović.
“Imam male devojčice, bliznakinje – četiri i po godina imaju. Pričam sa njima isključivo na srpskom jeziku i od rođenja im pevam „Tamo daleko“, to je kao uspavanka ili „Pukni zoro“ , vrlo često i zaplačem.”
Naučnici iz Srbije cenjeni u svetu Profesorka Ignjatović ima počasno mesto u pedijatriji u Kraljevskoj dečijoj bolnici u Melburnu. Ona posebno ističe to da su naučnici iz Srbije jako cenjeni u svetu.
Foto – Privatna arhiva

“Važno je da mladi naučnici znaju da su stručnjaci iz Srbije jako cenjeni u svetu. Ne bi trebalo da se gleda na izlazak iz Srbije, kao na negativnu stvar. To može da se iskoristi kao nešto pozitivno. To neko iskustvo sa strane se dosta ceni i može puno značiti za postizanje novog nivoa u razmišljanjima i načinu rada/poslovanja. Ako Srbija želi da napreduje, potrebno je u Srbiju doneti nova iskustva. Dakle, znajte da su mladi naučnici cenjeni, da su naše škole cenjene i po tom pitanju smo u plusu u odnosu na neke druge države. Sve je moguće, samo je potrebno verovati i stupiti u kontakt sa ljudima.”
Neka bolja budućnost Profesorka Ignjatović govoriće na ovogodišnjoj konferenciji „Neka bolja budućnost“, koja se održava 30. oktobra na platformama organizacije Nađi Raula. Konferencija je nastala iz ideje nekadašnjeg studenta Mašinskog fakulteta u Nišu – Jovana  Milića.
“Kao studenti prošle godine smo odlučili da nagradimo mlade i talentovane ljude. Međutim, mladim ljudima je potrebna i podrška u vidu stipendiranja i sličnog. Zato smo se odlučili da oformimo konferenciju „Neka bolja budućnost“. Njen osnovni cilj je da oni koji mogu da pomognu saslušaju mlade i talentovane ljude”, kaže Jovan.
Učesnici i moderator govore na temu: „Mladi talenti Srbije u Kovid vremenu“.
“Usled trenutne epidemiološke situacije, ovogodišnja konferencija biće organizovana u digitalnom formatu. Članovi našeg tima su napravili jedan divan video/audio događaj, tako da sve posetioce 30. oktobra očekuje puno zanimljivosti”, objašnjava Jovan.
Cilj ovogodišnje konferencije je promocija mladih talenata, ali i ukazivanje na probleme sa kojima se susreću. Kako organizatori sami ističu, posebno bi voleli da povežu mlade talente sa ljudima koji mogu da im pomognu.
Učesnici konferencije Konferencija „Neka bolja budućnost“, održava se u petak, 30. oktobra 2020. godine od 10:30 h na platformama organizacije Nađi Raula. Za prisustvo konferenciji nije potrebna prijava. Učešće je besplatno. Na konferenciji će pored prof. dr Vere Ignjatović govoriti:
Petra Spasojević, učenica muzičke škole „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, devojčica čija životna priča inspiriše i motiviše celokupno društvo;
Mario Cekić, mladić koji je nedavno završio Filozofski fakultet u Nišu, dobitnik Svetosavske nagrade Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i jedini student čiji je naučni rad prihvaćen za izlaganje na simpozijumu tunisko – mediteranskih asocijacija;
Iva Miletić, mlada aktivistkinja iz Kuršumlije, devojka koja je zajedno sa svojim drugovima iz škole renovirala svoju učionicu, devojka koja je nedavno organizovala prvi „Posibiliti“ sajam u svom rodnom mestu;
Marjan Zdravković, čuvar kulture i tradicije, veliki humanitarac, osoba koja je mnogo puta pomogla ugroženim grupama ljudi;
Ana Mitić, jedna od najmlađih članica Društva matematičara Srbije, učenica sedmog razreda Gimnazije Svetozar Marković u Nišu, osvajačica preko 70 nagrada na brojnim takmičenjima.
Očekuje se da konferenciju otvore predstavnici Grada i Jelena Žarić Kovačević, Narodna poslanica iz Niša. U sklopu svečanog otvaranja konferencije nastupiće i dečiji hor Čarolija, kojim diriguje Goga Stamenković.

Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.