Milica Mandić osvojila prvo zlato za Srbiju u Tokiju!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jul.2021, 06:59

Milica Mandić osvojila prvo zlato za Srbiju u Tokiju!

Reprezentativka Srbije u tekvondu Milica Mandić osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u kategoriji iznad 67 kilograma. Mandić je finalu pobedila Dabin Li iz Koreje sa 10:7.

To je prva zlatna medalja za Srbiju u Tokiju, a druga za Milicu Mandić u karijeri, jer je olimpijska šampionka bila i u Londonu 2012. godine.

Milica je izvanredno ušla u finale i veoma brzo je udarcima nogom u glavu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a potom iz kontre u oklop povela sa 5:0. Pokazalo se da je to bilo odlučujuće, jer je Korejka do kraja bila primorana da rizikuje da bi nadoknadila zaostatak.

U drugoj rundi Li je uspela da smanji prednost Mandićeve na 6:3, a potom je u poslednja dva minuta krenula na sve ili ništa.

To joj je sredinom poslednje runde donelo izjednačenje na 6:6 i pokušala je da iskoristi taj nalet i da stekne prednost, što je iskusna reprezentativka Srbije veoma brzo kaznila i povela sa 10:6.

Do kraja meča tada je ostalo manje od pola minuta i više nije bio vremena da se Li ponovo rezultatski vrati. Mandić je u završnih tridesetak sekundi rutinski sačuvala veliku prednost i tako je na najbolji način završila reprezentativnu karijeru.

Ovim uspehom naš tekvondo tim je nastavio sa izvanrednim rezultatima na Olimpijskim igrama, jer je pre četiri dana bronzanu medalju osvojila Tijana Bogdanović u kategoriji do 49 kilograma.

Srpska šampiona upisala se zlatnim slovima u istoriju i na veličanstven način završila karijeru, s obzirom na to da je najavila da će se posle Igara u Tokiju povući iz aktivnog bavljenja sportom.

Mandić se plasirala u finale, pošto je prethodno savladala Francuskinju Alteu Lorin.

Prva runda završena je bez bodova, da bi udarcem u glavu protivnice na početku druge runde, Milica prva povela. Ipak, u poslednjim sekundama druge runde, Francuskinja je istom merom uzvratila i stigla do izjednačenja.

Odlučujuća runda počela je udarcem rukom u telo od strane naše sportistkinje, koja je tako povela sa 4:3. Potvrdu pobede i plasmana u finale izvela je pred sam kraj, pogodivši protivnicu u glavu.

Srpska reprezentativka na dominantan način je započela Olimpijske igre i sa dve pobede se plasirala u polufinale.

Ona je savladala Poljakinju Aleksandru Kovalčuk rezultatom 11:4 i tako izborila šansu da se bori za neko od odličja.

Naša predstavnica je bila u zaostatku posle prve runde (2:3), dok u drugoj nijedna od rivalki nije stigla do poena.

Usledila je fantastična serija udaraca Mandićeve, koja je vezala devet poena i stigla do velike pobede.

Ona je u prvom kolu rezultatom 13:0 savladala Fejt Ogalo iz Kenije i plasirala se u četvrtfinale.

Od samog starta je šampionka iz Londona dominirala i već posle prve runde imala prednost, nakon udarca u glavu, ali i stomak rivalke.

U drugoj rundi je nastavila u istom ritmu, dva puta je šutnula u glavu Kenijku, te je jednom udarila rukom u oklop.

Treća runda je bila mirna, Ogalo je dobila jedan kazneni poen, za konačnih 13:0.

Vučić čestitao Mandićevoj osvajanje zlatne medalje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je srpskoj reprezentativki osvajanje zlatne medalje Tokiju.

"Najsrdačnije čestitke našoj Milici Mandić na sjajnoj pobedi i prvom olimpijskom zlatu koje je donela našoj zemlji! Ponovo ste pokazali šampionsku borbenost, istrajnost i energiju, a Srbiji doneli veliku radost. Bravo, Milice!", napisao je Vučić na svoj Tviter nalogu.

Čestitka ministra Udovičića

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić čestitao je Milici Mandić osvajanje zlatne medalje na Olimpijskim igrama.

"Drugi put olimpijska šampionka naša Milica Mandić - neustrašiva i nepokolebljiva, inspiracija i sinonim pobede godinama unazad! Hvala ti za svaki sekund tebe i na borilištu i van njega, hvala za ponos Srbije čiji si simbol, hvala što srpska himna odzvanja svetom i zastava Srbije prekriva nebo", napisao je Udovičić.

"Čestitke i zahvalnost i stručnom štabu i Tekvondo asocijaciji Srbije", naveo je ministar Udovičić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.