Izvor: RTS, 12.Apr.2021, 18:56

Jelena Erić kraljica srpskog biciklizma

Jelena Erić je najbolja srpska biciklistkinja i članica čuvenog španskog tima Movistar. Svojevremeno je bila osma na svetu u juniorskoj konkurenciji, a danas kao seniorka briljira na najvećim svetskim trkama gde osvaja medalje.
U ekskluzivno intervjuu koji je dala našem kolegi Nemanji Matiću, Jelena Erić ističe da veruje i sanja o prvoj medalji u biciklizmu za Srbiju na Olimpijskim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << igrama, Svetskim i Evropskim prvenstvima.

Od vašeg dolaska u Movistar, mnogo ste napredovali. Koji su to najznačajniji rezultati koje ste postigli sa Movistarom na koje ste najponosniji?
"Rezultat na koji sam najponosnija sa Movistarom svakako je bilo 4. mesto na čuvenoj ženskoj trci "Vuelta Espana". Tu je takođe i 2. mesto u Belgiji na trci "Ronde de Mouscron" koje sam ostvarila prošle sedmice. Umalo mi je izmakla i prva pobeda u karijeri u profesionalnom biciklizmu na toj trci, ali verujem da ću uskoro doći i do trijumfa."
Kakav je osećaj biti član jedne od najboljih i najorganizovanijih ekipa na svetu i koliko ste zadovoljni napretkom od dolaska u Movistar?
"To vam je kao kada dobijete desetku na fakultetu posle dobrog učenja. Napokon su svi uslovi na najboljem mogucem nivou i zadovoljstvo je raditi sa takvim ptofesionalcima. To je takodje bio i moj veliki san, stići ovde gde sam danas. Sav rad je nagrađen i ovo je veliki uspeh za mene lično. Jer put koji smo prešli je dug... Imati stabilnost u svakom smislu, to je odlična osnova, baza za pobede i uspehe."
Imate ogromnu podršku u timu, trenirali ste i sa čuvenim Alehandrom Valverdeom. Koliko vam je to pomoglo i koliko vam znači podrška tima i klupskih drugarica koje itekako veruju u vas?
"Sve je to ogroman plus, ekipa stvarno vodi računa da se osećamo jednakim sa muškim delom ekipe, a oni su jedna od najboljih ekipa u profesionalnom biciklizmu. Čuvaju nas. Zahvalna sam timu za svaku priliku koju dobijem da naučim bilo sta od šampiona kao sto su Valverde, Imanol Erviti i mnogi drugi vozači. Mnogo mi znači i podrška direktora ekipe od koga takođe mnogo učim. Atmosfera u ekipi je vrhunska, jako dobro se slažemo i devojke su super, to mi daje vetar u leđa."

Imate 25. godina. Do sada ste briljirala u reprezentaciji u svim mladim kategorijama. Na koji rezultat u reprezentaciji Srbije ste najponosniji?
"Možda i najbolji rezultat do sada je i dalje to čuveno osmo mesto na Svetskom prvenstvu u Ponferadi koje sam osvojila kao juniorka."
Dolazite iz Kraljeva, iz čuvenog kluba Metalac. Danas ste velika zvezda svetskog ženskog biciklizma. Mnogi očekuju od vas samo medalje i pobede. Možete li da donesete Srbiji prvu istorijsku medalju na Olimpijskim igrama, Svetskom ili Evropskom prvenstvu?
"Verujem da je moguće, ali treba ići korak po korak. Samo tako se stiže do velikih rezultata, ali ne opterećujem se mnogo. Sve ce doći u svoje vreme. Kako ovde godine tako i sledeće, zaista vidim mogućnost da se nađem na podijumu na nekom od ta tri takmičenja. Ove godine Evropsko i Svetsko prvenstvo donose nam veoma zahtevne staze gde je sve moguće. Cilj je doći na takmičenja u dobroj formi i trkati se kao i do sada agresivno i sa ambicijom.
O čemu sanjate?
"Moj san je pobeda na Svetskom prvenstvu. A van trkanja, inspirasti i pomoći svim mladim biciklistima Srbije, kao i svima koji nalaze inspiraciju u biciklizmu i sportu. Potrebno je mnogo truda da bi se stiglo do profesionalnog statusa i to je svima jasno u svetu biciklizma u Srbiji. Ali nije nemoguće. U ženskom biciklizmu stvari se menjaju i sve ide nabolje. Sve je više velikih ekipa i više je mogucnosti. Osećam se odgovornom da svoje iskustvo i svoj put jednoga dana podelim sa drugima."
"Meni su biciklizam i sport promenili život. I ako bi taj primer pomogao makar jednoj osobi bila bih zadovoljna. Moja želja je da pomognem drugima, jer uz čvrstu veru moguće je doći do takvog načina razmišljanja i življenja, a to je zapravo i moj najbolji rezultat i moja ogromna sreća koju živim i proživljava kroz ovaj sport svakodnevno."
Kakvi su vam planovi i ambicije ove sezone?
"Najpre želim da uživam u početku drugog dela sezone, sada kad su klasici gotovi. Želim da poboljša formu, i da se posle toga fokusiram na etape na čuvenoj trci "Djiro d'Italija", da izveze dobro i još nekoliko etapnih trka koje su pred nama, a potom i da nastupim na Svetskom i Evropskom prvenstvu."

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.