Izvor: Blic, 12.Nov.2016, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ipak stiže pomoć u OC “Jahorinu”: Za početak sezone dobijaju 100.000 KM

Vlada RS odobrila je 100.000 KM subvencije za Olimpijski centar "Jahorina", iako pomoć nije bila planirana za ovu godinu.

Naime, kada su nadležni uvideli da zimska sezona na Jahorini, ipak, ne može početi bez finansijske pomoći, morali su da odobre sredstva, kako Olimpijski centar ne bi doveli do još veće dubioze.

Subvencija je namenjena za nabavku rezervnih elektro-delova za šestosede žičare, koji su bili pokvareni, te za remont i nabavku rezervnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << delova za mašine za uređenje staza i za nabavku karata za sistem "Ski dejt".

Naravno, bez šestoseda i uređenih staza, ne može ni početi sezona, što bi izazvalo i revolt privatnika, odnosno vlasnika hotela na Jahorini, koji su tu uložili ogromna sredstva.

U OC “Jahorina” kažu da su najvećim delom završene pripreme za predstojeću zimsku turističku sezonu koja će zvanično biti otvorena polovinom decembra.

Priznaju da imaju ogromne finansijske gubitke, koje su uzrokovale dve zime koje su bile sa nedovoljno snega.

Međutim, iako smo insistirali da nam kažu koliki su gubici u poslednjih pet godina, u periodu nakon velike investicije u Olimpijski centar, podatke nismo dobili.

U OC “Jahorina” je od 2008. do 2011. godine uloženo više od 41 milion KM, u vreme dok je direkotr bio Branko Koroman.

Zvanično, novac je uložen u infrastrukturu, dok sistem osnežavanja, koji je bio najvažniji, nije završen. Od tada kreće sunovrat Olimpijskog centra, koji počinje da gomila gubitke.

Da je ovo ulaganje doprinelo samo gubicima, kažu i u OC “Jahorina”.

- Vertikalni transport, odnosno šestosedi, imaju visoke troškove amortizacije, gde se i iskazuje veliki akumulirani dug.

Tadašnji ciklus investicija bio je obuhvaćen i kamatnom stopom od strane IRB-a uz mogućnost konverzije, koja se nije desila, što je prouzrokovalo dug prema IRB-u sa glavnicom i dospelim kamatama. Svakako da nedovršen sistem osnežavanja daje negativne rezultate, a zašto nije završen je pitanje za prethodnu Upravu OC “Jahorina”, koja je učestvovala u investicionom ciklusu – odgovaraju u OC “Jahorina”.

Nema odgovornosti

Stručnjaci upozoravaju da je najveći problem što nikada niko nije odgovarao za loše vođenje javnog preduzeća, te da su podobni, a loši menadžeri, lošim poslovim odlukama uništavali firme i prolazili bez ikakve odgovornosti.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.