Bravo košarkaši, srebro za ponos!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2016, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bravo košarkaši, srebro za ponos!

Muška košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, pošto je večeras u finalu izgubila od Sjedinjenih Američkih Država sa 96:66 (19:15, 33:14, 27:14, 17:23).

To je osma medalja za sportiste Srbije ne Igama u Riju, a četvrta srebrna, uz po dve zlatne i bronzane.

Plasmanom u finale olimpijskog turnira naši košarkaši su definitivno povrdili da su se vratili u svetski vrh i da vicešampionska titula na prvenstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sveta pre dve godine i četvrto mesto na prošlogodišnjem šampionatu Evrope nisu bili slučajnost.

Utakmica za najvrednije odličje u sportu, zlatnu olimpijsku medalju, na žalost nije protekla kako smo se nadali i gledali smo reprizu finalnog susreta sa poslednjeg prvenstva sveta.

Naši košarkaši nisu uspeli da pruže ozbiljniji otpor NBA zvezdama i doživeli su ubedljiv poraz. Kao i pre dve godine utisak je da to nije realan odnos snaga i da smo imali kvalitet da utakmicu učinimo interesantnijom, ali nismo uspeli da to uradimo.

U prvoj četvrtini reprezentacija Srbije je bila ravnopravna i imala je minimalnu prednost, a Amerikanci su preokrenuli rezultat zahvaljujući našim izgubljenim loptama, čime smo im omogući kontre i lake poene.

U finišu prve i početkom druge četvrtine američki košarkaši su naparvili seriju od 14:1 i stekli dvocifrenu prednost (25:15), posle čega ih je bilo nemoguće zaustaviti. Prva zezda njihovog tima Kevin Durent je pogađao iz svih pozicija i do poluvremena je postigao čak 24 poena. Na odmor se otišlo sa prednošću Amerikanaca od 23 poena, pa je bilo jasno da se neće ponoviti utakmica iz grupe, kada smo bili u igri do poslednjeg trenutka.

Snažni američki centri dominirali su u oba reketa i SAD su utakmcu završile sa čak 20 ofanzivnih skokova, a ukupno su imale 21 uhvaćenu loptu više, što je moralo da se odrazi na rezultat.

U drugom poluvremenu Amerikanci su igrali dok nisu stigli do prednosti od 41 poena, a onda su u poslednjih pet-šest minuta znatno smanjili tempo, pogotovo u odbrani, pa je reprezentacija Srbije dobila poslednju četvrtinu i koliko-toliko ublažila poraz.

Šteta je što se našim igračima stegla ruka i nisu uspevali da pogode šuteve koje inače ne promašuju. Bogdan Bogdanović je promašio svih sedam pokušaja za tri poena, a Miloš Teodosić svih pet. Ne bismo, naravno, pobedili ni je pola tih šuteva ušlo, ali bi utisak bio bolji.

Sve što se desilo večeras nije razlog za tugu, naprotiv.

Igrači i članovi stručnog štaba, na čelu sa selektorom Aleksandrom Đorđevićem, mogu da budu ponosni na sve što su uradili u poslednje četiri godine, a srebro sa Olimpijskih igara je kruna tog ciklusa.

Sada ovaj uspeh treba iskoristiti da se klubovima omogući normalan rad, jer bez stvaranja novih igrača uzlet nacionalnog tima neće dugo trajati. Ulaganje samo u reprezentaciju nije dovoljno, jer ako ne bude jakih klubova neće imati ko da nasledi ove asove koji su nas vratili u svetski vrh.

Srbija: Teodosić 9, Simonović 3, Bogdanović 7, Marković 3, Kalinić 2, Nedović 14, Birčević 1, Raduljica 7, Jokić 6, Štimac, Jović 3, Mačvan 11.

SAD: Batler 2, Durant 30, Džordan 4, Lauri 5, Barns 2, Derozan 6, Irving 4, Tompson 12, Kazins 13, Džordž 9, Grin 2, Entoni 7.

Košarkaši žale što nisu odigrali bolje u finalu, ali su zadovoljni srebrom

Košarkaški reprezentativci Srbije rekli su da žale što večeras protiv SAD u finalu Olimpijskih igara nisu prikazali bolju igru, ali da su zadovoljni osvajanjem srebrne medalje.

"Osećaj je sjajan, ali ostaje žal što nismo pružili bolji otpor. Imali smo lekciju pre dve godine na Svetskom prvenstvu, ali nismo naučili dovoljno iz toga. Nadam se da ćemo imati još jednu šansu da dobijemo Amerikance i da pokušamo da napadnemo novo zlato. Oni su igrali ozbiljno, mi smo podbacili, odigrali lošije nego što možemo, lošije od igre koja nas je krasila tokom celog turnira. Bili smo nervozniji zbog važnosti utakmice. Ovo je sjajna medalja, ali ostaje žal", rekao je Nikola Kalinić za RTS.

Kapiten Srbije Miloš Teodosić posvetio je medalju Nemanji Bjelici, koji zbog povrede nije mogao da učestvuje na Igrama.

"Žao nam je što Mališa nije mogao da dođe. Zbog povrede je propustio Olimpijske igre, on je više od svih želeo da bude na Igrama i da napravimo rezultat", rekao je Teodosić.

Marko Simonović naveo je da je zadovoljan medaljom.

"Ne treba da žalimo, napravili smo veliki posao, da nam je neko pričao pre svega ovoga... Ovo je ostvarenje sna. Svi žele da igraju u finalu Igara, to je nešto najlepše što sportista može da doživi. Ovo je za nas kao zlato", rekao je Simonović.

Miroslav Raduljica rekao je da ekipa večeras nije imala energiju kojom je igrala ceo turnir.

"Ja sam odlično... Nije nam išlo, nismo imali energiju kojom smo igrali ceo turnir... Šteta što nije bilo bolje u finalu. Presrećni smo, nadam se da ćemo osvojiti zlato na sledećim Igrama", rekao je on.

Nemanja Nedović bio je najefikasniji u timu Srbije sa 14 poena.

"Napravili smo veliki uspeh, ostaje mali, gorki ukus što im se nismo bolje suprotstavili. Nadam se da će biti prilike, ovo je za sve naše ljude", rekao je Nedović.

Na trgovima proslavljeno srebro košarkaša u Riju

Srebrnu medalju košarkaške reprezentacije Srbije na Olimpijskim igrama u Riju, bučno je proslavilo večeras na Trgu Republike nekoliko hiljada Beograđana.

Desetine srpskih zastava, upaljene bengalske vatre i skandiranja pokazali su da dobro raspoloženje i radost nisu pokvareni ni ubedljivim porazom od SAD u finalu sa 96:66.

Iako je slavlje bilo "skromnije" nego u subotu uveče posle zlata vaterpolista, navijači su poslali najlepšu moguću poruku izabranicima Aleksandra Đorđevića, svesni da je biti odmah iza neprikosnovenih NBA zvezda, veliki uspeh.

Beogradski kafići su prethodno bili prepuni gostiju koji su na tv ekranima pratili prenos olimpijskog finala.

Slavlja je bilo i u Novom Sadu.

Novosađani su po završetku utakmice sa SAD izašli na ulice da proslave srebrnu medalju naših košarkaša na Olimpijskim igrama u Riju.

Građani su se okupili na gradskom trgu, a kolone automobila, okićenih srpskim zastavama, kretale su ulicama Novog Sada uz sirene i klicanja uspehu srpskih košarkaša.

Srebro košarkaša proslavljeno je i u gradovima Republike Srpske.

Građani Banjaluke, Prijedora i drugih mesta izašli su na trgove i ulice da iskažu svoje zadovoljstvo i radost uspehom na Igrama u Riju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Amerikanci prejaki, srebro za"Orlove"

Izvor: OkRadio.rs, 21.Avg.2016

Košarkaši Srbije nisu uspeli da prirede senzaciju, poraženi su od SAD 96:66 (19:15, 33:14, 27:14, 17:23) u finalu Olimpijskih igara. Iako su solidno počeli meč i poveli 14:11, "Orlovi" su bili nemoćni protiv snažne odbrane SAD, ali pre svega Kevina Durenta koji je sa 24 poena još u prvom poluvremenu...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.