BOŽE PRAVDE SE ORILO NA PRVIM OLIMPIJSKIM IGRAMA: Srbija dobila najveću počast u Atini 1896. godine

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jul.2021, 14:10

BOŽE PRAVDE SE ORILO NA PRVIM OLIMPIJSKIM IGRAMA: Srbija dobila najveću počast u Atini 1896. godine

Grčki mediji o tom nesvakidašnjem događaju pisali su danima

Prve olimpijske igre modernog doba održane su 1896. godine u Atini, a naša država nije imala svog sportskog predstavnika, međutim bili smo u samom centru pažnje ovog veličanstvenog događaja, a intonirana je i srpska himna.

Iako zvanično nismo učestvovali u takmičarskom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << delu prve najveće svetske smotre sporta, igrama je prisustvovao kralj Srbije Aleksandar Obrenović na poziv grčkog vladara Đorđa Prvog.

Francuz Pjer Kuberten rešio je da krajem 19. veka pokrene novi olimpijski pokret, a u tome, uprkos slabo prihvaćenom sportskom stilu života, dobio je podršku našeg mladog, dvadesetogodišnjeg monarha.

Aleksandar je bio jedini vladar koji se našao na svečanom otvaranju prvih modernih olimpijskih igara, uz domaćina, grčkog kralja Đorđa.

Tom prilikom intonirana je i srpska himna „Bože pravde“, a tog detalja sećao se i decenijama kasnije čuveni vojvoda Živojin Mišić, koji je takođe bio u Atini, u svojstvu ađutanta poslednjeg Obrenovića.

Čast koja je priređena Aleksandru oduševila je i grčke medije, koji su danima pisali o tome, stavljajući sam sport u drugi plan, a najbolje svedoči stih koji se orio na samom borilištu: „Živeli Srbi i Grci, živele Olimpijske igre dedova i očeva naših i igre potomaka naših".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.