Izvor: Luftika.rs, 28.Jul.2021, 14:26

3 tinejdžerke ušle u istoriju sporta, skejtbord uveo Olimpijadu u 21. vek

Verovali ili ne, argentinski košarkaš Luis Skola (43) ima više godina nego sve tri osvajačice olimpijskih medalja u takmičenju u skejtbordu zajedno. Zlatna Japanka Nišija Momidži je napunla 13 godina, koliko ima i srebrna Rajsa Leal iz Brazila. Devojčica koja je osovjila bronzu je malo starija, ima 16 godina i zove se Funa Nakadžima.
Olimpijske igre pokušavaju da postanu mejstrim uvođenjem sportova koji i nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << tradicionalni sportovi. Surfovanje, penjanje i skejtbord su među njima, kao i brejk dens koji će da debituje 2024. u Parizu.
S druge strane, deca na dasci i četiri točkića privlače više pažnje nego ostali tradiocionalni sportovi na koje se ložimo u Srbiji, poput vaterpola. Društvene mreže su pune komentara, a Nišija, Rajsa i Funa su postale idoli milionima devojčica širom planete.
How it started: How it’s going: pic.twitter.com/CgnwTnBXEn
— Olympics (@Olympics) July 26, 2021

– Skejtbording nije sport kakav društvo prihvata i prepoznaje. To je više stanje svesti, duha… Kada počinjete da vežbate, nije vam potrebno puno toga. Samo odete iz kuće sa skejtom u ruci – ispričala je jedna od takmičarki na Olimpijskim igrama, prenosi Noizz.
Mladima se sviđa što su skejteri drugačiji. Oni se pred takmičenje druže, zajedno slušaju muziku i snimaju za Tik Tok. Posle ne pričaju ko je pobedio, ko izgubio, već razgovaraju o problemima tinejdžera. Među njima nema rivaliteta, zlobe, zavisti…
HISTORY MADE ✅
At the age of 13, Japan’s Momiji Nishiya wins the first-EVER Olympic gold medal in women’s skateboarding. #TokyoOlympics #OlympicHERstory pic.twitter.com/3OkozpHGoZ
— #TokyoOlympics (@NBCOlympics) July 26, 2021

Skate and destroy I u muškoj konkurenciji je bilo prilično uzbudljivo. Street skateboarding već neko vreme je sport u kom se sliva velika količina novca a jedna od najvećih zvezda je Amerikanac Najža Hjuston.
Prvu tetovažu je napravio sa 18 i ispisao je tada “Skate and destroy” što može vrlo lepo i tačno da sumira njegovu karijeru koju je počeo sa 11 godina. Sada, sa 26 on je najveća zvezda ovog sporta kog je na Igrama u Tokiju pratila armija fanova iako je ostao bez medalje. Organizatori su više računali na to da će ispromovisati Olimpijadu na društvenim mrežama, što se zaista i desilo.
Samo takmičenje je prošlo u znaku osvajača zlatne medalje, domaćeg takmičara Juto Horigome. Kao favorit iz senke ovaj mladić rođen u Tokiju ima tek 22 godine, a iza sebe je na drugom mestu ostavio Brazilca Kelvina Hoeflera i 20 godina starog Amerikanca iz Arizone Džegera Itona.
Tradicionalni sportovi su prespori Skejtbording je rođen u SAD gde je postao biznis vredan više mlijardi dolara godišnje. Sada će polako da se širi planetom. Recimo, procenjuje se da u Francuskoj ima tri miliona mladih koji voze skejt, međutim, samo njih oko 4.000 pokušava to i da naplati.
Istraživanja pokazuju da je mladima dosadno da gledaju sportove u kojima se minutama ništa ne dešava, sa dosta prekida, pauza i valjanja po terenu… Oni traže brzinu, skokove i okrete praćene muzikom, napadne dresove i šarene daske… Oni traže zabavu i druženje.
Milica Mandić donela Srbiji 3. olimpijsku medalju i postala naša najbolja sportistkinja svih vremena

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.