Minhen se kandidovao za ZOI 2018. godine

Izvor: RTS, 09.Okt.2009, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Minhen se kandidovao za ZOI 2018. godine

Glavni grad Bavarske Minhen podneo je kandidaturu za organizaciju zimskih Olimpijskih igara 2018. godine.

Ukoliko za devet godne bude domaćin najboljim skijašima, klizačima, hokejašima i skakačima sveta, Minhen će postati prvi grad koji je organizovao i zimske i letnje Olimpijske igre -  domaćin ovih drugih bio 1972. godine.

"Minhen je davno postao olimpijski grad i mnogima su još u sećanju Igre koje smo organizovali pre 37 godina. Sada smo spremni za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << novi izazov i u trku ulazimo sa originalnim konceptom. Uvren sam da će građani podeliti naše oduševljenje kandidaturom", rekao je predsednik Olimpijskog komiteta Nemačke i potpredsednik Međunarodnog olimpijskog komitate Tomas Bah.

U kandidaturi Minhena navodi se da bi jedan deo takmičenja, na prvom mestu skokovi i skijanje, bio održan u Garmiš Partenhirhenu, koji je od bavarske prestonice udaljen nešto manje od 100 kilometara.

Pored Minhena, kandidature za organizaciju zimskih Olimpijskih igara 2018. godine podneli su još francuski Anesi i južnokorejski Pjnogčang. Izvesno je da će do 15. oktobra, kada ističe rok za prijave, to uraditi i kineski gradovi Harbin ili Čangčun.

Španski gradovi Saragosa, Ueska i Haka odustali su od kandidature za 2018. i prijaviće se za 2022. godinu, jer je procenjeno da je malo verovatno da bi posle Sočija 2014. zimske Olimpijske igre četiri godine kasnije mogle da budu ponovo održane u Evropi.

Zimske Olimpijske igre naredne godine biće održane u Vankuveru.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.