Makedonski sportisti otputovali za Peking

Izvor: Southeast European Times, 06.Avg.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonski sportisti otputovali za Peking

Makedonija je prošle nedelje poslala delegaciju od sedam sportista u Peking na predstojeće Olimpijske igre. Zemlja polaže velike nade u svoje predstavnike u plivanju, rukometu i kajaku, pored ostalih disciplina.

05/08/2008

Goran Trajkov za Southeast European Times iz Skoplja -- 05/08/08

Makedonska delegacija otputovala je prošle nedelje na Olimpijadu u Pekingu. Rvač Murat Ramazanov, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << strelac Sašo Nestorovski i kajakaš Atanas Nikolovski su među sedam sportista koji predstavljaju zemlju, kojoj je ovo peto učešće na Olimpijadi od kada je stekla nezavisnost 1991. godine.

Sportisti su otputovali 28. jula, u pratnji predsednika Olimpijskog komiteta Makedonije Vasila Tupurkovskog, generalnog sekretara Saše Popovskog i direktora komiteta Nase Naseva. Delegacija će imati vremena da se upozna sa "terenom" u Pekingu pre otvaranja Olimpijade u petak (8. avgust).

"Tim koji će predstavljati Makedoniju na ovim Olimpijskim igrama čine mladi sportisti. Nadam se da će svi oni ostvariti rezultate koji će zadovoljiti pre svega njihova očekivanja. Oni su mladi, perspektivni sportisti i ja očekujem dobre rezultate od njih u budućnosti", izjavio je Tupurkovski prilikom odlaska tima.

"Ovo su prve Olimpijske igre za mene; svaki dobar rezultat biće bonus za sledeće Olimpijske igre", rekla je plivačica Elena Popovska.

Plivačica Monika Spasovska i rukometaš Darko Georgievski učestvovaće u kampu za mlade sportiste u Pekingu od 6. do 17. avgusta. Oni će raditi sa mladim sportistima invalidama iz Kine uzrasta od 16 do 18 godina, kako bi im preneli "iskustvo iz prve ruke o olimpijskim idealima mira, incijative, timskog rada, sportskog ponašanja, fer pleja i učestvovanja".

Nikolovski, koji se kvalifikovao za Olimpijadu na Evropskom prvenstvu u Krakovu u Poljskoj, nosiće zastavu zemlje na svečanom otvaranju. "Počastvovan sam što sam izabran da nosim makedonsku zastavu", rekao je on.

Zastava je međutim izazvala određenu konfuziju u Pekingu. Kajakaš Sašo Popovski okačio je neke makedonske zastave na svojoj terasi u Olimpijskom selu, ali su mu kineski zvaničnici, koji su ih pomešali sa zabranjenom zastavom Tibeta, rekli da ih skine.

"Pripadnici obezbeđenja rekli su mi da skinem zastave; međutim, odbio sam i rekao im da su to zastave Makedonije", rekao je Popovski lokalnim medijima. "Uključio se i Međunarodni olimpijski komitet i objasnio Kinezima da te zastave nisu zastave Tibeta. Pripadnici obezbeđenja bili su postiđeni i izvinili su se desetak puta".

"Veliko je zadovoljstvo družiti se sa sportistima koji će predstavljati Makedoniju na Letnjim olimpijskim igrama u Pekingu i želim im puno uspeha. Moja zemlja je spremna za predstojeći sportski događaj koji će ujediniti svet", izjavio je kineski ambasador u Makedoniji Dong Fu Feng.

Makedonski sportisti nisu osvojili nijednu medalju na Olimpijskim igrama u Atini 2004. godine, ali Olimpijski komitet zemlje nudi finansijski podsticaj za tim u Pekingu. Zlatna medalja doneće njenom osvajaču 50.000 evra; srebrna 30.000 evra. Osvajač bronzane medalje dobiće 20.000 evra.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.