Diplomatski dnevnik: Regionalni lideri se okupili u Kini povodom sastanaka i Olimpijade

Izvor: Southeast European Times, 13.Avg.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomatski dnevnik: Regionalni lideri se okupili u Kini povodom sastanaka i Olimpijade

Mnogi balkanski lideri boravili su ove nedelje u Pekingu kako bi se sastali sa kineskim zvaničnicima i prisustvovali Olimpijskim igrama. Takođe u diplomatskim vestima ove nedelje: sirijski predsednik Bašar Al-Asad sastao se sa turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom.

12/08/2008

Kina je zainteresovana za dalje jačanje svojih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom (BiH), posebno u oblasti trgovine, izjavio je kineski predsednik Hu Đintao u subotu >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << (9. avgust), posle sastanka sa bosanskim kolegom Harisom Silajdžićem.

***

Albanija i Kina imaju dobre odnose i njihova bilateralna saradnja trebalo bi da se nastavi, izjavio je albanski premijer Sali Beriša u nedelju (10. avgust), posle sastanka sa kineskim kolegom Venom Điabaom. Beriša je pozvao Vena da poseti Albaniju.

***

Kiparski predsednik Demetris Kristofijas sastao se u ponedeljak (11. avgust) u Pekingu sa kineskim kolegom Hu Đintaom, sa kojim je razmotrio bilateralne odnose i tešnju saradnju. Hu je rekao da je njegova zemlja voljna da poveća razmenu na visokom nivou, proširi saradnju na raznim poljima i sprovede koordinaciju sa Kiprom unutar UN i Evroazijskog samita (ASEM).

***

Albanija je posvećena svojoj ulozi faktora za mir i stabilnost u regionu, rekao je u ponedeljak (11. avgust) ministar inostranih poslova Lulzim Baša, posle sastanka sa Džejsonom P. Hajlendom, direktorom Kancelarije američkog Stejt departmenta za centralnu i južnu Evropu. Oni su razgovarali o Kosovu i naglasili izglede za prijem u EU kao faktor za regionalnu stabilnost. Baša se zahvalio Hajlendu na podršci Vašingtona procesu pridruživanja Albanije NATO-u.

***

Bugarska ministarka pravde Miglena Tačeva i njena nemačka koleginica Brigita Zipris potpisale su sporazum o pravosudnoj saradnji između dve zemlje. Deklaracijom je obnovljen i dopunjen sporazum potpisan 5. avgusta 1999. godine.

***

Kina će investirati u istraživanje i razvoj u Crnoj Gori, izjavio je u četvrtak (7. avgust) kineski predsednik Hu Đintao, tokom sastanka sa crnogorskim kolegom Filipom Vujanovićem u Pekingu. Kineske kompanije planiraju da investiraju u infrastrukturne projekte u Crnoj Gori, kao i u energetiku i turizam, rekao je Hu.

***

Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i nastaviće da traži kompromisno rešenje putem pravnih sredstava, izjavio je u petak (8. avgust) predsednik Srbije Boris Tadić na sastanku sa američkim predsednikom Džordžom V. Bušom u Pekingu. Oni su se sastali tokom večere povodom otvaranja Olimpijskih igara. Tadić se takođe sastao sa francuskim kolegom Nikolasom Sarkozijem i sa njim razmotrio izglede za ratifikovanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU.

***

Tokom sastanka u četvrtak (7. avgust) sa predstavnicima Komunističke partije Kine, albanski premijer Sali Beriša zatražio je od Pekinga da preispita svoj stav i prizna nezavisnost Kosova. Beriša je rekao da bi to pomoglo Balkanu da se pomeri od prošlosti.

***

Sirijski predsednik Bašar Al-Asad razgovarao je 5. avgusta sa turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom. Oni su razmotrili bliskoistočni mirovni proces, situaciju u Iraku i bilateralne odnose. Asad je provodio svoj godišnji odmor u turskom primorskom mestu Bodrumu.

(Razni izvori 05/08/08 - 12/08/08)
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre,   Sirija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.