Albanija šalje u Peking najveći olimpijski tim do sada

Izvor: Southeast European Times, 31.Jul.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanija šalje u Peking najveći olimpijski tim do sada

Albanski olimpijski sportisti takmičiće se u rvanju, streljaštvu, atletici, dizanju tegova, plivanju i džudou.

30/07/2008

Jolinda Koci za Southeast European Times iz Tirane -- 30/07/08

Albanski predsednik Bamir Topi predaje zastavu svoje zemlje 27-članoj delegaciji koja će od sledeće nedelje učestvovati na Olimpijadi u Pekingu, najvećem kontingentu Albanije koji je ikada učestvovao >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << na igrama. "Vi ste ambasadori mira", rekao je Topi na ceremoniji održanoj 23. jula.

Tim uključuje 11 sportista koji se takmiče u plivanju, dizanju tegova, rvanju, streljaštvu i džudou, kao i trenere i administrativne zvaničnike, izjavio je predsednik Olimpijskog komiteta Albanije Hisen Domi.

Sportisti koji će se takmičiti na Olimpijadi su rvači Said Prizreni i Elis Guri, strelac Lindita Kodra, Klodijana Šalja i Dorjan Čolaku koji se takmiče u atletici, dizači tegova Romela Begaj, Gerti Traša i Erkan Ćerimaj, plivačice Rovena Marku i Sidni Hodža, i Edmond Topali koji se takmiči u džudou.

Prizreni je treći na svetu u rvanju slobodnim stilom i smatra se jakim kandidatom za medalju. Izvršni olimpijski komitet jednoglasno ga je izabrao da nosi zastavu na svečanom otvaranju.

Begaj je bila druga na Evropskom prvenstvu u dizanju tegova 2008. godine. Ćerimaj je osvojio srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u dizanju tegova za juniore.

Guri je zauzeo treće mesto na Evropskom prvenstvu u rvanju 2008, dok je Korda zauzela četvrto na Svetskom kupu 2008. godine.

Šalja, kojoj je ovo četvrta Olimpijada, stremi osvajanju medalja u atletici.

Sedam sportista obezbedilo je svoje mesto u timu pobedivši u kvalifikacionim mečevima, dok je četvoro dobilo poziv da učestvuje na Olimpijadi.

Zvaničnici Olimpijskog komiteta Albanije misle da će njihovi sportisti ostvariti najbolje rezultate u dizanju tegova i rvanju.

Dizač tegova Imer Pampuri jedini je Albanac koji je osvojio zlatnu medalju, na Olimpijadi u Minhenu, u Nemačkoj 1972. godine. Posle toga Albanija je bojkotovala Olimpijade, sve do svog povratka 1992. godine.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.