Izvor: Radio 021, 09.Mar.2021, 00:03

MOK ne priznaje Lukašenka, Belorusija ne može na Olimpijske igre

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) saopštio je danas da ne priznaje Viktora Lukašenka, sina beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, za novog predsednika Olimpijskog komiteta te zemlje, što znači da Belorusija neće moći da se takmiči na Olimpijskim igrama u Tokiju koje treba da budu održane ovog leta.

U saopštenju se precizira da to >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << što MOK ne priznaje Lukašenka za predsednika znači da na snazi ostaje izuzeće Belorusije iz svih aktivnosti te organizacije, uključujući Olimpijske igre.

Viktor Lukašenko izabran je krajem februara za predsednika Olimpijskog komiteta, iako je MOK suspendovao i njega i njegovog oca i zabranio im učešće na OI u Tokiju.

Aleksandar Lukašenko je bio na čelu nacionalnog Olimpijskog komiteta 23 godine, a njegov sin Viktor je do sada bio potpredsednik.

MOK je u decembru prošle godine suspendovao i oca i sina uz obrazloženje da nisu zaštitili sportiste koji su učestvovali u protestima u toj zemlji od diskriminacije.

Protesti u Belorusiji izbili su nakon predsedničkih izbora u avgustu, na kojima je Lukašenko osvojio šesti mandat. Opozicija i zapadne zemlje tvrde da su izbori bili neregularni, dok zvanični Minsk to negira.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.