Spas sa ivice ponora

Izvor: Politika, 20.Jan.2013, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spas sa ivice ponora

Novak Đoković odigrao još jedan fenomenalan meč i u osmini finala Australijan opena protiv švajcarca Vavrinke slavivši sa 1:6, 7:5, 6:4, 6:7, 12:10 posle pet časova i dva minuta. – Čeh Berdih naredni protivnik

Od izveštača „Žurnala”

Melburn –Postoje odlični teniseri i postoje veliki šampioni. Stanislas Vavrinka je juče igrao kao veliki teniser, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je Novak Đoković dokazao da je najveći šampion. Šampion kakvog teniski svet nikada nije video.

Takvu dramu Rod Lejver arena nije videla od prošlogodišnjeg finala. Baš u pres centru stoji ogromna fotografija nasmejanog Đokovića pored semafora na kome piše 5:53. Tada je Nole dobio Nadala i odbranio trofej, ali sada je bilo još teže.

Jer, Stanislas Vavrinka, 17. teniser sveta iz Švajcarske, igrao je kao Rodžer Federer na kvadrat. Pogađao je ćoškove kao da je najbolji učenik Viljema Tela, nišanio dijagonale i paralele tačnije od švajcarskog sata.

Ali sve to nije bilo dovoljno da se sruši trostruki šampion. Srbin je slavio posle pet časova i dva minuta sa 1:6, 7:5, 6:4, 6:7 (5:7), 12:10. Samo peti set je trajao 103 minuta.

- Teško je naći reči da se opiše ovo, naročito u petom setu – uzbuđeno je Nole pričao.- I on je zaslužio da bude pobednik. Čestitam mu za sve to je večeras uradio. Bio je agresivniji, ja sam samo pokušavao da se borim do kraja. Dao sam sve od sebe.

Odavno Nole nije izgubio tri brejka u jednom setu, a pet zaredom. Vavrinka je igrao neverovatno dobro, Đoković nije imao rešenje za njegove kombinacije sa osnovne linije, a pogotovo za bekhend dijagonalu.

Prvi set je bio gori od noćne more. Trajao je 25 minuta, a šampiona godinama niko na gren slemu nije ovako nadigrao u otvaranju. Jednostavno, Nole nije imao rešenje za igru 17. tenisera sveta iz Lozane.

Švajcarac ima jedan od najboljih bekhenda na svetu, ali juče je bio fenomenalan. Verovatno bi i Rodžer Federer potpisao onakvu Vavrinkinu igru.

Zaista je neverovatno kako je teniser koji je u prethodnih 13 duela samo jednom savladao prvog igrača sveta (ovaj mu se jednom i predao pri nerešenom rezultatu u Umagu) juče briljirao u prvoj deonici.

Švajcarac je igrao fenomenalno, što je poen duže trajao, to je lopta bila dublja. Njegov jednoručni bekhend je bio strašan, potpuno nepredvidljiv, ali smrtonosan.

Ali kada je Vavrinka bio na pragu osvajanja drugog seta, vodio je sa 5:2 uz jedan brejk, Đoković je pokazao od kakvog je materijala napravljen i uspeo je da uzvrati. Pala je Švajcarčeva igra u tim trenucima, ali ne previše. I dalje je davao iznad svog uobičajenog nivoa, ali je Srbin sada igrao onako kako on ume.

Nole počeo treći set brejkom, imao 40:15 za 2:0 ali nije zadržao. Vavrinka je odmah uzvratio, međutim, kada je deonica stigla do završnice – Đoković je prvi put došao vođstvo posle 1:0 na samom početku.

Četvrti set je bio totalno neizvestan, a Švajcarac je pri vođstvu sa 5:4 zatražio intervenciju lekara zbog problema sa primicačem. Međutim, ono što je usledilo u taj-brejku nadmašilo je sve viđeno. Vavrinka je odmah poveo sa 3:0, potom imao 6:3, ali je Nole smanjio na 6:5, da bi poslednji poen bio pravo remek-delo u kome je Švajcarac odigrao nekoliko čudesnih poteza i izborio peti set.

I odmah novi šok – Đoković je odmah izgubio brejk. Trebalo je da Vavrinka samo osvaja svoje gemove do kraja i napravi najveću senzaciju, ali iako je imao poen za 2:0, sad je Nole uzvratio.

I opet ispočetka. Narednih sat i po nizali su se fenomenalni potezi na obe strane, ali je rezultat i dalje bio izjednačen. Prvu meč loptu imao je Đoković tek posle 4:55 časova. Nije je iskoristio, baš kao ni drugu, minut kasnije. Treća je usledila na 5:02. I Vavrinki više nije bilo spasa.

Nole je opet dokazao da je najbolji na svetu.

-----------------------------------------------------------------------

Ima nešto posebno na ovom terenu

Umoran ali prezadovoljan, Đoković je na pres konferenciju došao gotovo odmah. Na pominjanje četvrtfinalnog duela sa Čehom Berdihom, samo se nasmejao.

- Trenutno sam u ekstazi posle ovakve pobede. Pokušavam da svoje misli usredsredim na sadašnji trenutak i uživam. Ne doživljava se puno ovakvih mečeva u karijeri. Prošle godine sam ovde igrao dva meča od pet-šest sati. Ima nešto posebno u Rod Lejver areni. Sada treba da se odmorim, mislimda to neće biti problem, jer sam imao slično iskustvo – istakao je Đoković.

Nije hteo da poredi ovaj dvoboj sa prošlogodišnjim protiv Marija i Nadala.

- Uvek je teško kada igrate preko pet sati. Današnji protivnik je bio bolji od mene na terenu, nisam igrao ni blizu kako je trebalo, kako sam zamislio i kako sam hteo. Ali postoje takvi dani, to je sport, ne možete uvek da koristite maksimum svojih sposobnosti. Za mene je bilo bitno da psihološki budem jak i uvek verujem u pobedu.

Iako je Vavrinka vodio sa 6:1, 5:2, nijednog trenutka se nije predavao.

- On je odlično igrao, menjao ritam, strašno servirao. Verovao sam sve vreme da mogu da se vratim u meč. Veoma sam uzbuđen što sam pobedio.

Uspeo je Nole čak i da se našali.

- Moje telo se odlično oseća, samo pet sati smo igrali. Tek smo na sredini turnira, ali je meni izgledalo kao finale. Ovo je sigurno bio jedan od najboljih i najinteresantnijih mečeva u mojoj karijeri. Stan je bio fenomenalan, nikada mi nije dao dve iste lopte. Nikada nisam znao šta će sledeće doći.

Mnogo je ovakvih mečeva Novak dobio, setimo se letošnjih na Rolan Garosu, kada je prvo spasao 0:2 protiv Italijana Sepija, pa četiri meč lopte protiv Francuza Conge.

- Naravno, da mi ovakve pobede pomažu u ovakvim trenucima. Znam da sam to već uradio i da mogu opet.

Trijumf je proslavio cepanjem majice.

- Setio sam se tada finala 2012. Ovaj meč je trajao 45 minuta manje, ali je bio isto toliko uzbudljiv.

Sada počinje bitka sa vremenom, treba se oporaviti do četvrtfinala u utorak. Nole je prošle godine rekao Endiju Mariju da je sutradan spavao do tri popodne.

- Verovatno će tako biti i sada. Ima li neko predlog kako da što pre zaspim.

Švajcarske bombe

Vavrinka je servirao mnogo brže od Đokovića. Njegova lopta je išla do 222 kilometara na čas, 17 više od Noletove. Oba Švajcarčeva servisa su i u proseku bila brža od Srbinovih.

Vavrinka: Svi znaju kako se bori

Vavrinka je odao priznanje Đokoviću.

- Najbolji meč u mom životu. Tražio sam pet satikako da dobijem. Bio sam blizu, ali sada sam razočaran. Međutim, više je pozitivnog nego negativnog posle ovakvog meča. Nadao sam se da će početi da greši, ali to se nije događalo. Svi znaju kako se on bori u svakom meču. Imao sam šanse u drugom setu, ali nisam iskoristio – istakao je Švajcarac.- Nadam se da ću ovaj meč iskoristiti da bolje igram u budućnosti.

Vojin Veličković

objavljeno: 21.01.2013.
Pogledaj vesti o: Tenis

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.