Novak osvojio peti Masters!

Izvor: Prva.rs, 18.Okt.2015, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novak osvojio peti Masters!

Time je Novak postao prvi igrač u istoriji koji je u dve sezone osvojio pet Mastersa, pošto mu je prethodno to pošlo za rukom i 2011. godine.
U subotu je postao jedini igrač sa sedam Masters finala u sezoni, a u Parizu ima priliku da postane prvi u istoriji sa šest Mastersa u godini.
Đoković je briljantno počeo meč, odmah na startu napravio je brejk – Conga je imao procenat prvog servisa blizu 70%, ali je srpski >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << teniser uspevao na neverovatne načine da riternira, dok bi na drugi servis rivala po pravilu osvajao poene. Zato je Conga tek iz četvrtog pokušaja uzeo gem na svoj servis, a za prvi set bilo je kasno – 6:2.
U drugom setu Francuz je pružio mnogo jači otpor, najviše zahvaljujući servisu koji ga je služio u kritičnim trenucima – tako je spasao tri brejk lopte u prvoj polovini seta, ali je na 4:4 ipak popustio. I u tom gemu Conga je spasao dve brejk lopte, ali je na trećoj odservirao duplu grešku.
Đoković je bio nemilosrdan kada je servirao za meč, u celom drugom setu izgubio je samo poen u gemovima na svoj servis, a sada je sa stilom, sa ’nulom’ okončao meč za svoju treću titulu u Šangaju, posle 2012. i 2013. godine.
To je Novakov deveti trofej ove sezone, 57. u karijeri, a na njega je stigao na impresivan način – samo je u dva seta izgubio više od tri gema, u četvrtfinalu sa Tomićem (7:6 u prvom setu) i sada u finalu sa Congom. Tako je samo nastavljena dominacija iz Pekinga, gde je u pet mečeva zbirno izgubio 18 gemova.
Na listi osvojenih Masters titula Đoković je ponovo sâm na drugoj poziciji sa 25 titula, jednom više od Federera i dve manje od Nadala. Novak je tako ispunio želju Marku Podraščaninu i inspirisao Adrijana Manarina na duhovit komentar. Tok meča: Već na samom startu Đoković je napravio brejk – Conga je počeo agresivno, ali Novak je dovoljno servisa vratio u polje i ulazio u razmene.
U takvim situacijama on je u prednosti, dočekao je grešku Francuza za brejk loptu, a onda je Conga solidno napao i volej ipak poslao u mrežu – 1:0. Brejk je Novak materijalizovao u gemu koji je trajao samo 78 sekundi, uz dva asa, a onda se nastavila borba na Congin servis. Digao je Francuz publiku na noge sjajnim volejom kojim je poveo 30:15, usledila je jeftina greška za 30:30, a onda je Novak izuzetno jak servis uspeo da vrati i da iznudi grešku za novu brejk loptu. Ponovo je Đoković vratio prvi servis, a Francuz je pogrešio pri drop šotu – 3:0.
Usledio je Novakov pad koncentracije – dve greške forhendom, jedan loš volej, pa je Conga realizovao prvu brejk loptu i tako se upisao na semafor (3:1). To je bio samo kratkotrajni pad, pošto je Đoković u sledećem gemu napravio brejk bez izgubljenog poena – prvi poen trajao je 21 udarac, a posle je Conga brzo gubio živce u razmanama (4:1). U sledećem gemu poveo je Francuz 0:30, ali Novak nije dozvolio da se ponovi isti scenario i poveo je sa 5:1.
Činilo se da će set biti gotovo kada je Đoković poveo 0:40 u sledećem gemu, ali Conga je vezao nekoliko preciznih udaraca, spasao sve tri, posle i četvrtu set loptu, i konačno uzeo gem na svoj servis – 5:2. To je samo odložilo neizbežno, pošto je Novak naredni gem dobio bez izgubljenog poena za 6:2 posle pola sata igre. Na početku drugog seta Conga je počeo da servira bolje – lako je osvojio početni gem, uz dva asa, a u drugom je sjajnim servisom spasao brejk loptu i asom okončao gem za vođstvo 2:1.
Novak je lako osvajao gemove na svoj servis, a u petom gemu došao je do 15:40 zahvaljujući odličnom riternu i duploj greški Conge. Međutim, Francuz je opet pronašao servis kada mu je bilo najpotrebnije i vezao je četiri poena za vođstvo 3:2. Đoković je i treći uzastopni gem na svoj servis dobio bez izgubljenog poena, a onda je u Conginom gemu od 40:0 stigao do izjednačenja.
Igrao se poen koji je Novak diktirao, ali je lopta koju je poslao na liniju proglašena autom – Đoković je ušao u raspravu sa sudijom, tražio čelendž i bio u pravu, ali je sledećea dva poena izgubio, 4:3 za Congu. Konačno, u devetom gemu Conga je popustio – jednu brejk loptu spasao je servisom, na drugoj je promašio prvi servis, ali je odigrao agresivan poen koji je završio odličnim volejom. Ipak, Novak nije smanjivao pritisak, došao je pasingom i do treće brejk lopte, a Francuzu su tada nervi proradili – odservirao je duplu grešku, 5:4 za Đokovića.
Baš kao i tokom celog seta, Novak je i u narednom gemu bio superioran na svoj servis i bez izgubljenog poena došao je do titule.
Izvor: b92
Pogledaj vesti o: Novak Đoković

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.