Novak najbliži savršenom tenisu

Izvor: B92, 13.Mar.2015, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Novak najbliži savršenom tenisu"

Teniski stručnjaci i nekadašnji vrhunski igrači Bred Gilbert i Tod Martin složili su se da će u naredne dve ili tri godine Novak Đoković dominirati.

Srpski teniser već je po većini parametara u pet najboljih tenisera u istoriji, a posebno spektakularan je od 2011. godine.

Novak je od starta 2011. pa do početka marta 2015. osvojio sedam Gren slemova, dva više od Nadala koji je sledeći na toj listi.

U tom periodu osvojio je i 15 Mastersa, što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je šest više nego Nadal. Takođe je osvojio i tri završna Mastersa. Možda i najimpresivnija brojka je odnos pobeda i poraza sa najboljim igračima. Novak od 2011. ima skor 92-26 protiv Top10, a sledeći najbolji je Nadal sa 57-23.

„Kada gledam Novaka deluje mi da vidim unapređenu verziju Andrea Agasija, jer je Novak brži i ima bolju defanzivu od Agasija. Mislim da će on u naredne dve ili tri godine dominirati“, smatra Gilbert.

Za četiri nedelje Đoković će prestići Nadala po broju sedmica provedenih na prvom mestu ATP liste. Zanimljivo viđenje današnjeg tenisa ima nekadašnji Novakov trener Tod Martin.

„Deluje mi kao da smo u jednog generaciji videli različite ere tenisa. Rodžer je dominirao i delovalo je kao da ga niko nikada neće stići. Onda ga je neko stigao i prestigao. Rafa je bio bolji od Rodžera nekoliko godina. Ali, u preotekle četiri godine Novak je najbolji igrač“, kaže Martin.

On je sa srpskim teniserom sarađivao 2010. godine zbog servisa. Novak je u tom periodu imao dosta problema sa početnim udarcem, ali i disanjem.

„U tom periodu još nije napravio neki veliki rezultat kao ostali velikani. ali je od tada sazreo, deluje mi da je odlično organizovan. Počeo je više da veruje u sebe. Shvatio je da mu ne treba sjajno disanje da bi pobedio rivala preko puta mreže.“

Novak je od starta 2011. godine osvojio više titula nego bilo koji drugi igrač (31), a Martin kaže da je Novakov tenis nešto najbliže savršenstvu o čemu je teniski analitičar Piter Bodo pisao još davne 2007. godine.

„Da, njegov tenis je nešto najbliže savršenstvu. 2005. i 2006. godine Rodžer je bio spektakularan. Ali, on igra bekhend jednom rukom i ranjiv je sa te strane. Novak može da završi poen udarcem sa obe strane u svakom trenutku. A, popravio je i igru na mreži.“

Bred Gilbert je govorio i o dobrim stvarima koje je Boris Beker uneo u Novakovu igru.

„Ta saradnja deluje sve bolje i Novak je već sada mnogo agresivniji. On je ranije dozvoljavao rivalima da diktiraju igru jer se oslanjao na svoje noge. Sada to ne radi. Čak i kada ne pogađa vinere, on slama svoje rivale.“

Sa ovom konstatacijom se složio i Martin: „Čak i kada Novak ne dominira, osobi koja ga gelda sa strane deluje da on dominira.“

Novak od starta 2011. godine:

Titula: 31 (drugi Nadal sa 22)

Gren slemova: 7 (drugi Nadal sa 5)

Mastersa: 15 (drugi Nadal sa 9)

Završnih Mastersa: 3 (drugi Federer 1)

Procenat dobijenih mečeva: 88,78 (drugi Nadal 85,51)

Pobede protiv Top10: 92 (drugi Nadal 57)

Nedelja na prvom mestu: 137 (drugi Nadal 65)

Pogledaj vesti o: Novak Đoković

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.