Novak bez krune, Federer u finalu

Izvor: B92, 28.Feb.2014, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novak bez krune, Federer u finalu

Najbolji srpski teniser nije uspeo da se plasira u finale turnira u Dubaiju, pošto je u polufinalu poražen od Švajcarca Rodžera Federera.

Federer je do trijumfa došao sa 3:6, 6:3, 6:2, posle jednog sata i 46 minuta igre i u finalu će se sastati sa Tomašom Berdihom iz Češke.

Đoković je porazom od Federera izgubio šansu za odbranu titule od prošle godine, ali i prilike da stigne Švajcarca po broju titula u Dubaiju. Srpski teniser je ostao na četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << titule, dok će se Federer boriti za svoju šestu u Dubaiju.

Đoković i Federer su odigrali odličan meč, u kojem su u pojedinim trenucima samo nijanse odlučivale, ali je na kraju Švajcarac zasluženo trijumfovao. Novak je bio odličan u prvom setu, ali je u drugom pao, posebno posle neočekivane pauze zbog kiše, posle koje nije uspevao da se vrati u meč. Federer je od tada diktirao tempo, bio je siguran na servisu, kao i pri izlasku na mrežu, i rutinski je priveo meč kraju.

Tok meča:

Već prvi gem doneo je spektakularnu igru dva tenisera. Federer je osvojio prvi poen, ali je potom Đoković u možda i poenu godine stigao skoro nemoguće prilikom drop-šota Švajcarca i uz pomoć mreže poentirao, te na kraju sa četiri poena u nizu osvojio gem.

Srpski igrač se nije tu zaustavio, odlično je odigrao i na servis rivala, lako parirao udarcima Federera i sjajnim forhendom stigao do prvog brejka. Savršen start ovog 'klasika' Đoković je potvrdio suverenim osvajanjem narednog gema za 3:0.

Federer se konačno budi u četvrtom gemu koji osvaja bez izgubljenog poena, a potom veže još dva poena i posle velike borbe stiže do brejk šanse. Međutim, Novak spasava ovu loptu i preokreće gem za 4:1.

U naredna tri gema i Federer i Đoković su bili sigurni na svojim servisima, pa je srpski teniser u devetom gemu dobio priliku da servira za prvi set. Federer je pritiskao Đokovića, uspeo je da odbrani dve set lopte, ali treću nije, pa je Novak poveo sa 1:0.

Na početku drugog seta obojica su osvajali svoje servis gemove, pa nije ni bilo prilika za brejk sve do petog gema. Ipak, viđen je niz odličnih poena na obe strane, duge razmene udaraca i odličan tenis.

U petom gemu Novak je došao do prve brejk lopte u drugom setu, ali je Federer uz dosta sreće uspeo da se odbrani i povede sa 3:2. U narednom gemu došlo je do zaista neočekivane situacije, pošto je u Dubaiju počela da pada kiša, koja je prekinula akciju. Koliko je sve iznenadila kiša govori činjenica da ni suncobrani nisu bili spremni da bi zaštitili igrače, a Federer je glasno prokomentarisao: "Otkud sad ovo".

U trenutku prekida Federer je imao 0:30 na Đokovićevom servisu, a posle pet minuta igra je nastavljena i Švajcarac je nastavio tamo gde je stao i izborio tri brejk lopte. Prve dve Novak je spasao, ali treću nije za vođstvo Federera sa 4:2.

Švajcarski teniser se tu nije zaustavio, već je novim sigurnim servis gemom došao na korak od osvajanja drugog seta. Novak je u narednom gemu samo uspeo da produži meč, pošto je Federer bez izgubljenog poena izjednačio na 1:1 u setovima sa 6:3.

Novak je loše ušao u treći set, što je Federer iskoristio i odmah stigao do brejka, zahvaljući tome što je Đoković napravio dvostruku servis grešku. Srpski teniser je odmah imao priliku da uzvrati istom merom, ali se Federer odbranio i sjajnim servisom izborio vođstvo 2:0.

Đoković je konačno u narednom gemu prekinuo Federerov niz, da bi Švajcarac nastavio sa odličnim servisima. Srpski teniser se dosta mučio, dok je Federer dobro reagovao i imao odgovor za svaki Novakov potez. Federerovu prvu priliku za brejk u petom gemu Đoković je odbranio, ali drugu nije, pa je Švajcarac poveo sa 4:1.

Federer je odmah povećao svoju prednost na 5:1, da bi Đoković sigurnim server gemom barem produžio meč. Novak je imao i brejk šansu u narednom gemu, ali je Švajcarac sjajno izjednačio i odmah došao do prve meč lopte, koju je iskoristio za trijumf posle jednog sata i 46 minuta.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković,   Novak Đoković finale

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.