Novak Đoković u odabranom društvu

Izvor: Vesti-online.com, 26.Jul.2012, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novak Đoković u odabranom društvu

Najbolji srpski teniser Novak Đoković uvršten među 10 najvećih zvezda na Olimpijskim igrama u Londonu.

Po prvi put u istoriji srpskog olimpizma Srbija ima jednu od najvećih zvezda na Igrama. To je, naravno, Novak Đoković, za koga se svi nadamo da će se do kraja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << OI vratiti na tron koji mu je preoteo Rodžer Federer.

Đoković je po rezultatima i svetskoj slavi prevazišao sve domaće sportske legende i trenutno spada među desetak najvažnijih sportista na planeti.

Teniseri su, zbog popularnosti belog sporta, uvek bili među medijski najatraktivnijim "facama", čak i pre nego što su profesionalci od 1988. počeli ponovo da se takmiče na Igrama. Pored Novaka, među najveće zvezde OI svakako spadaju i veliki rival Federer, kao i Serena Vilijams. Ono što bi olimpijski teniski turnir moglo da učini najzanimljivijim je to što niko od njih troje nije osvajao olimpijsko zlato u singlu.

Za atletiku se kaže da je kraljica igara, pa mnogi upravo u atletičarima vide najveće zvezde velikog događaja. Jusein Bolt je na OI u Pekingu 2008. zadivio svet nadmoćnim pobedama i svetskim rekordima na 100 i 200 metara i u štafeti Jamajke 4x100. Bolt kaže da sebe neće smatrati atletskom legendom ako u Londonu ne ponovi uspeh iz Pekinga:

"Svako može da pobedi jednom. Da biste se razlikovali morate to da ponovite"!

Oskar Pistorijus je atletičar od koga se ne očekuju zlatne medalje, ali njegovo herojsko držanje posle amputacije obe noge primer je milionima. Južnoafrički sportista će u Londonu debitovati na najvećoj sportskoj smotri, u kvalifikacijama za Peking nije uspeo.

U ženskoj konkurenciji Ruskinja Jelena Isinbajeva pokušaće da dokaže da ni posle hrpe rekorda i medalja njeno vreme još nije prošlo. Dugo vremena neprikosnovena u skoku s motkom, poslednjih godina malo je usporila sa pobedama na velikim takmičenjima. Prilika za treće uzastopno zlato na OI sigurno je ogroman motiv.

Uz Juseina Bolta, američki plivač Majkl Felps obeležio je Igre u Pekingu osvajanjem osam zlatnih medalja, od kojih je najpoznatija postala ona koju verovatno nije zaslužio, mada mu je, ipak, dodeljena posle kontroverznog foto-finiša sa našim Miloradom Čavićem. Felps je rekorder u istoriji modernih OI sa 14 zlatnih medalja, od čega devet individualnih, a sa ukupno 16 osvojenih medalja napašće u sedam disciplina ukupni rekord gimnastičarke Larise Latinjine koja ih ima 18.

Lebron Džejms i Kobi Brajant, uzdanice američkog košarkaškog tima verovatno su najveće zvezde kolektivnih sportova koje ćemo videti na OI. Oni dolaze da odbrane zlato od pre četiri godine, a poraz bi naškodio njihovoj reputaciji više nego ikom. Džejms već ima traumatično sećanje iz Atine 2004. kada se tim vedeta NBA obrukao i osvojio samo bronzu.

Brazilac Nejmar dolazi kao najveća zvezda fudbalskog turnira. Mada najpopularniji sport ima i važnijih takmičenja nego što su OI, sam status fudbala čini da sve što se dešava bude pod lupom javnosti. Nejmar će pokušati da sa reprezentacijom Brazila osvoji jedini trofej koji nedostaje fudbalskoj velesili, olimpijsko zlato.

ZARADE NAJVEĆIH OLIMPIJSKIH ZVEZDA U 2011.

1. Lebron Džejms košarka 53 miliona dolara

2. Rodžer Federer tenis 52,7 miliona dolara

3. Kobi Brajant košarka 52,3 miliona dolara

4. Novak Đoković tenis 20,6 miliona dolara

5. Jusein Bolt atletika 20,3 miliona dolara

6. Nejmar fudbal 19,5 miliona dolara

7. Serena Vilijams tenis 13 miliona dolara

8. Majkl Felps plivanje 4 miliona dolara

9. Oskar Pistorijus atletika 3,16 miliona dolara

10. Jelena Isinbajeva atletika 1,8 miliona dolara
Pogledaj vesti o: Tenis

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.