Novak Đoković je jednostavno bolji od Federera

Izvor: RTS, 30.Jan.2020, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novak Đoković je jednostavno bolji od Federera

Nekoliko nedelja, odmor, pripreme i osvajanje ekipnog zlata (u tenisu) učine da dve stranice istog rivaliteta izgledaju kao nebo i zemlja. Dva i po meseca nakon teškog poraza na Završnom turniru u Londonu, Novak Đoković revanširao se Rodžeru Federeru na Australijan openu i plasirao se u osmo finale na prvom grend slemu.
Đoković >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je potvrdio ko je kralj Melburna i u 50. međusobnom duelu, došao do 27. trijumfa nad Švajcarcem.

Iako rezultat 7:6 (7-1), 6:4, 6:3 pokazuje rutinski trijumf, na terenu "Rod Lejver arene" nije bilo nimalo jednostavno za Novaka, bez obzira što je Federer bio povređen.
Branilac titule i sedmostruki šampion prvog grend slema (nadamo se ne još zadugo) je već u prvom gemu imao dve brejk prilike, ali je protivnik odlično odservirao i izvukao se. Tada je Rodžer nagovestio da neće biti lak plen, uprkos zdravstvenim problemima koje je osećao.
Trpeo je bolove u preponskim mišićima, uz blokadu u vratnoj regiji, koja ga je omela posebno kod servisa (samo 65% ubačenog prvog), ali je bio nadomak vođstva. Udarao je ravno, agresivno, u prvih sedam gemova upisao čak 20 vinera i potpuno poremetio našeg asa. Ranjeni lav je, kažu, najopasniji.
"Nije to bila stvar fer-pleja, nisam ja njemu dao vremena i prilike da uđe u meč. Činjenica je da me je omela ta neizvesnost u kakvom se on stanju nalazi, da li je povreda toliko ozbiljna da će odigrati možda jedan set i predati potom ili neće ni izaći, bilo je spekulacija. Trudio sam se da to ne dolazi do mene, da se koncentrišem na sebe, ali kada sam izašao na meč, tu ima raznih misli, distrakcija, ponekad se desi", izjavio je Đoković komentarišući loš početak.
Srbin je često nervozno gestikulirao ka svom boksu, u dva navrata bio blizu gubitka prvog seta (0:40 na 1:4 i 0:30 na 2:5), pre nego što se na samo sebi svojstven način ponovo izdigao.

Sačekao je da rivalu za trunku opadne procenat početnog udarca i krenuo da šalje prepoznatljive riterne u poslednji metar terena. Vratio je brejk zaostatka, a potom u taj-brejku potvrdio da trenutno ne postoji igrač koji može da se meri sa njim kada odlučuje "jedna lopta".
Sedmi put u 2020. je igrao taj-brejk i zadržao maksimalan učinak, posle čega je sve išlo mnogo lakše.
"Uspeo sam da se izvučem u prvom setu, taj deo igre mogao je da ode i na drugu stranu. Posle sam udarao mnogo slobodnije i prolazio kroz lopticu", dodao je.
A, kada kaže da prolazi kroz lopticu, jasno je da ne postoji igrač na svetu koji može da mu parira. Bekhend dijagonale (njima često uništava Rafu Nadala), bekhend paralele, ali i forhend dijagonale, bila su oružja za pripremu poena.
Kada se u kalkulaciju ubaci i u Melburnu izuzetno pouzdan servis, ime iza znaka jednakosti može biti samo jedno. Toka je svestan i teniser iz Bazela, koji je, prema sopstvenom priznanju, imao tri odsto šanse za trijumf.
"Na početku sam igrao kao da nemam šta da izgubim. Trudio sam se da razmene traju što kraće, da ga napadam, menjam udarce. Dobro sam i riternirao. Nažalost, nisam uspeo do kraja. Znamo svi koliko je teško protiv Novaka. U ovom meču je on bio bolji i to je to", jasan je Federer.

Za razliku od spomenutog susreta iz londonske "O2 arene", situacija na obe strane terena je bila drastično drugačija.
Federer nije uspeo da u serijama pogađa prve servise i izbađuje Đokovića iz komforne zone, dok je Novak sve elemente potrebne za pobedu vratio u "normalu". Dovoljno konstantno je riternima prebacivao pritisak na drugu stranu, opterećivao protivnikov bekhend, dok je i mentalno bio stabilniji u prelomnim momentima.
Sada je efekat publike bio nešto slabiji, ona je svakako bila na strani Švajcarca, ali je bilo i srpskih navijača čiji se glas čuo.
Nemački mediji uporedili su ga sa medvedom, trenutno mnogo jačim od ranjenog lava. 
Sada sledi poslednji izazov koji će, bez obzira što nema Federera i Nadala, biti jednako težak, ako ne i teži.
Protivnik u borbi za titulu će biti pobednik meča Dominik Tim – Aleksander Zverev, momci gladni grend slem trofeja. Za njih će to biti šansa da konačno pokrenu dugo najavljivano svrgavanje "velike trojke", dok će za Đokovića značiti borbu i za prvo mesto na ATP rang-listi.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)
Pogledaj vesti o: Novak Đoković,   Novak Đoković finale

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.