Novak Đoković i tenis: Osvojio je Rolan Garos i 23. grend slem - da li je najveći teniser svih vremena

Izvor: B92, 12.Jun.2023, 08:25

Novak Đoković i tenis: Osvojio je Rolan Garos i 23. grend slem - da li je najveći teniser svih vremena

Najbolji srpski teniser Novak Đoković titulom u Parizu došao je do 23. grend slema i opasno se približio statusu najvećeg tenisera u istoriji.

Krupni muškarac u krem jakni, sa crnim naočarama na licu, mirno sedi na tribinama stadiona Filip Šatrije u Parizu, posmatrajući izlazak Novaka Đokovića i Kaspera Ruda na finale Rolan Garosa.

Teniseri mašu publici, a krupni muškarac aplaudira, okružen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Novakovim timom i članovima porodice u loži trećeg tenisera sveta.

Sa te pozicije je Tom Brejdi, najveći igrač u istoriji američkog fudbala (NFL-a), u narednih nekoliko sati uživao u tenisu, dok je Đoković napravio možda i ključni korak ka ekskluzivnom klubu u kom se Brejdi nalazi - klubu najvećih ikada.

Pobedom nad Kasperom Rudom od 3:0, srpski teniser je osvojio 23. grend slem titulu, izbivši na čelo duge trke sa Špancem Rafaelom Nadalom, koji ih ima 22 i Švajcarcem Rodžerom Federerom - 20.

Upravo je broj grend slemova jedan od najvećih argumenata u debati ko će biti "koza" iz sveta tenisa - akronim GOAT (Greatest of all time), to jest koza na engleskom, koristi se u sportskom slengu za najboljeg ili najvećeg igrača u istoriji.

"Ne želim da ulazim u te rasprave. Ja pišem svoju istoriju", rekao je 36-godišnji Đoković posle titule koja ga izdvojila na listi večitih šampiona.

"Ne želim da kažem da sam najveći. Te razgovore prepuštam nekom drugom", dodao je.

Slavna američka glumica Meril Stip, osvajačica tri Oskara, tokom snimanja filma "Ne gledaj gore" (Don't look up) susrela se sa neobičnom pojavom.

Kolega Džona Hil, poznat po filmu Vuk sa Vol strita, sve vreme ju je iz nekog razloga na setu nazivao kozom.

"'Izgleda da me voli, zato mi kaže da sam koza', mislila je… I nije čak bila uvređena", ispričao je kasnije Hil u jednoj televizijskoj emisiji.

"Posle je sve to ispričala Dženifer Lorens, koja joj je objasnila da to zapravo znači najveća svih vremena, pa je došla i zahvalila mi se."

Iako je tom prilikom prešao u svet glume, GOAT se najviše koristi u sportu.

Često se, na primer, može videti uz ime fudbalera Lionela Mesija, posebno nakon što je sa Argentinom osvojio Svetsko prvenstvo u Kataru.

Međutim, ljubitelji Kristijana Ronalda, koji je uz Mesija u poslednjih nekoliko decenija dominirao svetskim fudbalom, na to samo odmahnu rukom.

Za njih je Portugalac "koza" i eto svađe, a vrlo lako se u sve umešaju i nešto stariji ljubitelji fudbala, koji pre biraju Dijega Maradonu ili Pelea.

Đoković o Nadalu i Federeru, posle titule u Parizu

Istina je da sam uvek poredio sebe sa njima, to su dva moja najveća rivala u karijeri. Mnogo puta sam rekao da sam zbog njih postao bolji igrač.

Za sav taj uspeh i oni su mi pomogli, bili su u mojim mislima prethodnih 15 godina.

To rivalstvo, mečevi, bezbroj sati razmišljanja, analiza, učenja šta treba da uradim da ih pobedim.

Neverovatno mi je da sam sa jednom titulom ispred Rafe.

U isto vreme svako piše svoju istoriju.

Nas trojica i Endi Marej, u poslednjih 20 godina, to je zlatna era muškog tenisa kako ljudi vole da je zovu.

Ponosan sam što sam deo toga.

Za GOAT debatu možda bi najpravednije bilo sačekati da sva trojica završe karijere, iako je Đoković sada zaista u dobroj poziciji.

Vimbldon je iza ćoška, a Đoković tamo ima četiri titule u poslednjih pet godina - jedne godine nije odigran zbog korone.

Ivanišević smatra da Đoković "ima još goriva" i motivacije za 24. i 25. titulu.

"Vidim koliko uživa na treninzima, u tim malim detaljima, u pobedama pred ovom neverovatnim publikom.

"Ne znam koliko može, njegovo telo je neverovatno, nalazi se u odličnoj formi… Bogu hvala nije imao velike povrede", kaže Ivanišević.

Đoković za to vreme kaže da se oseća "motivisano" i "inspirisano", ističući i dalje grend slemove kao najveći prioritet u karijeri.

Godine su, dodaje, samo broj, ali priznaje da njegovo telo reaguje drugačije nego pre pet ili deset godina.

Ranije nije osećao toliko bola koliko oseća danas, ali ističe da "putovanje nije gotovo".

"Zašto da razmišljam o penziji ako osvajam grend slem titule? Radujem se Vimbldonu."

Kaže da su mu grend slemovi prvi na listi stvari koje treba uraditi.

Grend slemovi su najveći prioriteti na kontrolnoj listi, ne samo ove sezone, već bilo koje sezone, posebno u ovoj fazi moje karijere", rekao je Đoković.

"Ako osvajam slemove, zašto uopšte razmišljam o okončanju karijere koja traje već 20 godina?

"I dalje se osećam motivisano i inspirisano da igram najbolji tenis na ovim turnirima.

"To su oni koji se najviše računaju u istoriji našeg sporta", rekao je Đoković posle trijumfa na Rolan Garosu 2023.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Novak Đoković

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.