Napad na šestu titulu

Izvor: Politika, 09.Sep.2012, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad na šestu titulu

Novak Đoković savladao Španca Ferera sa 2:6, 6:2, 6:4, 6:1 u polufinalu Otvorenog prvenstva sad u tenisu i treću godinu zaredom stigao do borbe za titulu. – Srpski as u odlučujućem meču odmeriće snage sa Britancem Endijem Marijem od 22 časova. – Ključ u lakim poenima iz prvog servisa

Od izveštača „Žurnala”

Njujork –Srbija protiv Škotske. Drugi deo. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Fudbaski duel završen je nerešeno. U večerašnjem neko će morati da pobedi. Sa zastavom Srbije u svoje treće vezano finale negde oko 22 časa izaći će Novak Đoković, dok će Škotsku predstavljati Endi Mari u drugom finalu na Ju Es openu. Duel dva prijatelja još iz juniorskih dana. Da li će Novak šesti put podići pehar sa jednog od četiri najveća turnira ili će to Endi učiniti prvi put znaćemo noćas posle ponoći.

- U finalu nema favorita. Endi je gladan titule i sigurno će biti maksimalno motivisan. Naravno i ja ću učiniti sve da odbranim pehar – rekao je Đoković posle pobede nad Davidom Fererom.

Nole je do meča za titulu došao pobedom protiv Davida Ferera u dva dana. I bukvalno je taj duel imao dve epizode. Prvu pre tornada u subotu kada je po jakom vetru Španac bio bolji i na pauzu otišao sa prednošću od 5:2 i drugu u nedelju po lepom vremenu kada je Đoković dominirao. Na kraju je na semaforu stajalo 2:6, 6:1, 6:4, 6:2 za Noleta. Duel je ukupno trajao dva sata i 34 minuta.

- Imao sam sreće da je meč zaustavljen zbog vetra. David se mnogo bolje prilagodio takvim uslovima. Jednostavno nisam mogao da nađem nikakav ritam. Kada su sudije ušle i rekle da se meč prekida zbog tornada odmah sam otrčao u svlačionocu – uz osmeh je rekao Đoković – Nikada nisam igrao u gorim okolnostima.

U nedelju je Ferer osvojio gem i prvi set, ali to je bilo sve što je mogao u meču protiv Đokovića. Nole je potpuno kontrolisao dešavanja na terenu u naredna tri seta i relativno lako stigao do meča za titulu.

- Sa Fererom nikada nije lako. Veliki je borac i ne poklanja poene. Čim mi je malo pala koncentracija na početku trećeg seta vratio se od 0:2 na 3:2. Ipak uspeo sam vrlo brzo da ponovo dođem do brejka i kasnije dobijem meč. Velika je stvar što sam ponovo u gren slem finalu.

Đoković i Mari su se prvi sastali kada su imali 11 godina. Na turu su do sada igrali 14. puta i skor je 8:6 za srpskog asa.

- Sećam se našeg prvog meča kada smo bili klinci. Endi ga je dobio. Posle toga su naše karijere išle manje više istim putem. Ja sam možda malo pre njega ušao među 100 najboljih, ali nema neke velike razlike. Imamo manje više isti stil igre. Očekujem duge razmene udaraca sa osnovne linije i fizički iscrpljujući meč.

Na gren slemovima su igrali dva puta, oba puta na Australijskom openu i oba puta je slavio Đoković. U finalu 2011 i u epskom duelu u polufinalu 2012. godine.

- Ovde je podloga slična kao u Melburnu. Možda je moja prednost što imam iza sebe pet gren slem titula, ali ne velika. Ipak je Endi iskusan i zna kako da se nosi sa ovakvim situacijama. Sigurno mu mnogo znači i zlato na Olimpijskim igrama. Napravio je ogroman korak napred i ne želi da se ponovo zaustavi u finalu. Moje je da učinim sve da osvojim još jedan gren slem trofej.

Ključ prema Novakovim rečima ležaće u servisu.

- Ko bude osvojio više lakih poena posle prvog početnog udarca taj će imati mnogo veće šanse da na kraju pobedi.

Važan faktor u finalu mogla bi da bude i publika, koja će verovatno biti podeljena. Jedni koje žele novu titulu Đokovića i one koji se nadaju da će Mari prekinuti svoj nesrećni niz poraza u finalu.

- Nigde kao u Njujorku publika ne učestvuje u meču. Naravno da mi znači kada čujem da me ljudi podržavaju. Međutim, obojica smo dovoljno iskusni da te neke stvari van terena neće imati toliki uticaj. Ubeđen sam samo u jednu stvar. Publika će da uživa u dobrom meču – istakao je Đoković.

Novak u društvu samprasa i mekinroa

Novak Đoković se plasmanom u treće vezano finale izjednačio na četvrtom mestu večne liste sa Pitom Samprasom i Džonom Mekinroom. Osam puta uzastopno odlučujući meč je igrao Ivan Lendl, šest puta Rodžera Federera, a pet puta Džim Kurijer.

Srbin takođe ima šansu da veže četiri gren slem titule na tvrdoj podlozi. Slavio je na Australijskom openu 2011 i 2012 i prošle godine na Otvorenom prvenstvu Amerike. Ima niz od 27 pobeda i na večnoj listi je pretekao dosadašnjeg vlasnika rekorda Ivana Lendla.

Bez poraza od slabije rangiranog

I tradicija je na strani srpskog asa uoči današnjeg finala protiv Marija. Đoković, koji je ovde drugi nosilac, nikada na Ju Esopenu nije izgubio od slabije rangiranog igrača. U prethodnih pet godina gubio je u dva polufinala i finalu od Federera i jedno finale od Nadala, kada su oni bili na listi ispred njega. Prošle godine savladao je Nadala, kada je bio prvi nosilac.

Juri 2,9 miliona

Ukoliko savlada Endija Marija Novak Đoković će se iz Amerike vratiti bogatiji za 2,9 miliona, što bi bila najveća isplaćena suma u istoriji. Trijumf u Njujorku donosi 1,9 milion aplus milion dolara bonusa koje dobija kao pobednik američke turneje. Srbinu je za sada zagarantovana zarada od 1,5 miliona zelenih novčanica.

Ferer: Đoković je bolji

David Ferer je kao i uvek pokazao da je pravi sportista.

- Žao mi je što je meč prekinut zbog vetra, jer sam u tim okolnostima dobio prvi set. Međutim, kada se sve sabere Novak je bio bolji igrač. U ovakvim uslovima jako je teško naći neku šansu protiv Đokovića. Njegova tranzicija iz odbrane u napad je neverovatna. Ima mentalitet pobednika i zbog toga je godinama među tri najbolja na svetu. Čestitam mu i želim mu mnogo sreće u finalu.

Pet pobeda u osam finala

Đoković će večeras da odigra svoje deveto gren slem finale. U prethdonih osam ima pet pobeda i tri poraza. Slavio je na Australijskom openu 2008 (pobedio Congu), 2011. (Mari) i 2012. (Nadal), Vimbldonu 2011 (Nadal) i Ju Es openu 2011 (Nadal). Gubio je od na Ju Es openu 2007. (Federer) i 2010. (Nadal) i Rolan Garosu 2012. (Nadal)

Vladimir Todorović

objavljeno: 10.09.2012.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković finale,   Tenis

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.