NOVAK KORISTI IZOTONIK PRE I POSLE MEČEVA ZA OPORAVAK I ENERGIJU: Napravite sami svoj izotonični napitak – jednostavno i jeftino

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jul.2022, 18:07

NOVAK KORISTI IZOTONIK PRE I POSLE MEČEVA ZA OPORAVAK I ENERGIJU: Napravite sami svoj izotonični napitak – jednostavno i jeftino

Hrana i piće Novaka Đokovića su omiljena tema za sve! Evo čime se čudesni srpski teniser okrepljuje tokom mečeva...

Tokom treninga ili bilo koje vrste fizičke aktivnosti, ljudsko telo gubi vodu, elektrolite i energiju. Od ukupne telesne mase 60 posto čini voda. Od toga se 2/3 nalaze u ćelijama, a 1/3 u vanćelijskom prostoru.

Znojenjem, koje je pojačano tokom fizičkih aktivnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << telo se hladi i brani od povišene temperature. Osim što se znojenjem iz organizma izlučuje voda, njime se gube i elektroliti kao što su kalijum, natrijum, magnezijum i dr.

Upravo stoga, sportisti poput Novaka tokom i nakon fizičke aktivnosti posežu za izotoničnim napitcima kako bi održali telo hidriranim, ali i nadomestili elektrolite izgubljene aktivnošću i opskrbili organizam ugljikohidratima za nastavak aktivnosti ili oporavak nakon nje. Naime, poremećena ravnoteža između razmere vode i elektrolita u organizmu je izvor stresa za organizam koji može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Ovi napici se nazivaju izotonici i nadoknađuju materije izgubljene znojenjem tokom napora. Preporučuju se za hidrataciju i drugim ljudima, a ne samo sportistima. Obično sadrže elektrolite, a glavni su kalcijum, natrijum, kalijum, magnezijum, i to u balansu važnom da bi telo dobro funkcionisalo.

Situacije kada možete upotrebiti izotonik su slučajevi dehidratacije i preteranog znojenja, bilo zbog visokih temperatura ili proliva i povraćanja, posle tegoba izazvanih sunčanicom ili toplotnim udarom.

Izotonik možete napraviti i sami, a najprostiji recept je 10 kašičica belog šećera i pola kačičice kuhinjske soli u pola litre vode. Polovinu šećera možete zameniti glukozom, a so bi bilo dobro da bude kalijumova. Po želji, možete dodati i malo neke arome - vanilin šećera i neku kap limunovog ili pomorandžinog soka.

Ubacite sve sastojke u shaker i dobro protresite. Pijuckajte tokom i nakon fizičke aktivnosti.

Ubacite sve sastojke u bokal i mešajte dok se med ne rastopi. Pijuckajte tokom i nakon fizičke aktivnosti.
Pogledaj vesti o: Tenis

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.