Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Apr.2023, 09:47
ISHRANA ZA ŠAMPIONE - Trodnevni jelovnik Novaka Đokovića koji mu je doneo uspeh
Ključ je u balansu i slušanju svoga tela.
Najbolji teniser sveta Novak Đoković godinama unazad strogo vodi računa o tome kako se hrani. Njegove radikalne promene u ishrani donele su mu da se oseća bolje, kao i da poveća snagu i izdržljivost na terenu.
Ishrana Novaka Đokovića podrazumeva izbegavanje glutena i mlečnih proizvoda, kao i ograničavanje šećera.
- Svako jutro kad se probudim, popijem čašu vode i radim istezanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << možda pomešano sa jogom ili tai čijem, 20 minuta. Jedem doručak savršeno prilagođen mom telu za dan koji je pred nama, isti doručak skoro svaki dan mog života - napisao je Đoković u svojoj knjizi.
On je takođe dodao da izgovara molitvu pre svakog obroka kako bi se podsetio da ceni hranu, te da jede pažljivo - bez ometanja.
Đokovićeva ishrana je zasnovana na povrću, pasulju, belom mesu, ribi, voću, orašastim plodovima, semenkama, slanutku, sočivu i zdravim uljima, a Novak kupuje organske proizvode kada je to moguće.
Ovako izgleda njegov trodnevni jelovnik koji mu je pomogao da bude u perfektnoj formi i odličnom zdravstvenom stanju.
Doručak: Pije vodu čim ustane i to sa dve kašike meda. Zatim jede musli (uključujući organski ovas ili zob, brusnice, suvo grožđe, semenke bundeve ili suncokreta i bademe).
Užina sredinom jutra (ako je potrebno): hleb bez glutena ili krekeri sa avokadom i tunjevinom.
Ručak: Salata od mešanog zeljastog povrća, pasta primavera bez glutena (uključujući testeninu od pirinča, tikvice, špargle, sušeni paradajz i opcioni veganski sir).
Popodnevna užina: Jabuka sa puterom od indijskog oraha; dinja.
Večera: Kelj, cezar salata (kelj, komorač, kinoa i pinjoli) plus dresing (uključujući inćune ili sardine); minestrone supa; fileti lososa sa pečenim paradajzom i marinadom.
Doručak: Voda, dve kašike meda, banana sa puterom od indijskog oraha, voće.
Užina sredinom jutra (ako je potrebno): tost bez glutena sa bademovim puterom i medom.
Ručak: Salata od mešanog zeljstog povrća, začinjena salata sa rezancima (uključujući rezance bez glutena, crvenu papriku, rukolu, indijski orah i listove bosiljka, balsamiko sirće).
Užina sredinom popodneva: Integralne pločice sa voćem i orašastim plodovima;
Večera: Salata od tunjevine (boranija, kanelini pasulj, rukola, tunjevina, crvena paprika, paradajz i leblebija iz konzerve), paradajz supa, pečeni paradajz.
Doručak: Voda, dve kašike meda, ovas bez glutena sa puterom od indijskog oraha i bananama, voće.
Užina sredinom jutra (ako je potrebno): Domaći humus (uključujući leblebiju i soja sos bez glutena) sa jabukama.
Ručak: Zelena salata, testenina bez glutena sa moćnim pestom (uključujući testeninu od pirinča, orahe i listove bosiljka).
Popodnevna užina: Avokado sa krekerima bez glutena, voće.
Večera: Salata sa avokadom i domaćim prelivom, supa od šargarepe i đumbira.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković
Nastavak na SrbijaDanas.com...