GAZI SVE PRED SOBOM Đoković spasao set loptu, pa ODUVAO Andersona u reprizi finala Vimbldona

Izvor: Press, 12.Okt.2018, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GAZI SVE PRED SOBOM Đoković spasao set loptu, pa ODUVAO Andersona u reprizi finala Vimbldona

Novak Đoković se plasirao u polufinale šangajskog mastersa jer je, nakon izuzetno uzbudljive prve deonice, u kojoj je spasao i set-loptu, eliminisao Kevina Andersona sa 7:6(1), 6:3.
foto:blic
.
Foto: Tanjug/AP
Novak Đoković >> Pročitaj celu vest na sajtu Press <<
Nole je ovom pobedom u reprizi ovogodišnjeg vimbldonskog finala stekao pravo da u polufinalu igrat protiv Aleksandera Zvereva, koji je sa 6:4, 6:4 eliminisao Kajla Edmunda. Preostala dva četvrtfinalna para čine Ćorić - Ebden i Federer - Nišikori.
Da je bilo lako, nije. Da je bilo uzbudljivo - na momente i te kako. Borili su se kao lavovi obojica, momak sa juga Afrika ponajviše snažnim servsima, njegov suparnik mudrom taktikom, ali i sam sa odličnim početnim udarcima. Bilo je uspona i padova, bilo je sportske drame, poput one u završnici prvog seta, ali je, spasavši pomenutu set-loptu, Novak zagospodario terenom i, uz osvojenu uvodnu deonicu, te 3:0 u drugoj, krenuo ka trijumfu, koji je i ostvario 103 minuta po početku zanimljivog duela.
A evo i kako se on odvijao:
Snažnim servisima Južnoafrikanca počeo je ovaj meč, u kome je Đoković sa tri greške omogućio rivalu da stekne inicijativu, a iako je on uspeo da dvaput dođe do izjednačenja u prvom gemu, on je ipak pripao Andersonu. Naredna dva gema protekla su sa daleko manje neizvesnosti, oba rivala su u njima izgubila tek po jedan poen, pa taman što se činilo da će Nole preuzeti konce igre u svoje ruke, dva asa njegovog suparnika "pojasnila" su da ovo ipak neće biti meč u kome postoji samo jedan glavni junak priče. Bar ne od početka do kraja.

Đoković je počeo da dodaje gas počev od četvrtog segmenta uvodnog seta. Najpre je ostavio na "nuli" svog rivala, a onda poveo sa 0:30 na Andersonove servise posle prave majstorije - uspeo je da lobuje dvometraša, nedugo zatim i da tu razmenu završi neodbranjivim udarcem u ugao iz kog se njegov suparnik vraćao ka sredini terena. Ipak, iako je minut kasnije Novak imao brejk šansu, prvu na meču, jedan fantastičan servis, potom mirnija ruka u razmeni od 17 udaraca, te novi as, doneli su Južnoafrikancu 3:2.

Nije taj napeti period igre poremetio Đokovićev servis-ritam. Do izjednačenja je došao u 27. minutu, izgubivši samo dva poena u "svojim" gemovima, čime je pokazao da nije sva umetnost početnih udaraca u snazi, već mnogo toga ima i u veštini, a naročito taktici. Ipak, nije silina servisa zanemarljiva, što je Kevin Anderson, uz jednu majstoriju na mreži, pokazao u sledećem gemu, u kome je do 4:3 stigao ostavivši rivala "na nuli".
Foto: Tanjug/AP
Kevin Anderson
Tako uhvativši zalet, on je pripretio Novaku dva minuta kasnije, stigavši do 30:30, ali dalje od toga nije mogao jer je servis i dalje dobro služio najboljeg srpskog tenisera u istoriji ovog sporta. Sledeći gem je potrajao je čak šest i po minuta, što nije baš uobičajeno kada Kevin Anderson servira, a Đokovićevi pokušaji da nadmaši suparnika ostali su samo pokušaji, jer je na momente njegov rival iz drugog servisa "lansirao" lopticu sa preko 200 kilometara na sat. Ipak, ni Nole nije odustajao od mudre, a precizne igre kada se radi o početnim udarcima, pa je vrlo sigurnim nastupom za tili čas došao do novog izjednačenja, 5:5, da bi potom njegov suparnik odigrao najbolji servis-gem od početka meča i novom "nulom" pokazao Đokoviću i njegovim navijačima da se ni najmanje ne šali. I, nedugo zatim, najnapetiji momenat prvog seta - Južnoafrikanac je iskoristio grešku srpskog tenisera da dođe do svoje prve brejk, ujedno i set lopte. Međutim, Đoković se odličnim servisom spasao te vrlo neugodne situacije, nedugo zatim izborio i taj-brejk. A u njemu, Novakova rapsodija. Najpre 3:0 uz majstorije sa osnovne linije, potom odlični odgovori na "gromove" rivala, otuda i pet vezanih set lopti zbog 6:1, a onda i realizovana prva, 63 minuta posle početka susreta.
Foto: Tanjug/AP
Novak Đoković

Bio je to izuzetno važan momenat. Jer, samo što je počeo drugi deo meča, u kome je Nole taktički izvrsnim servisima za tili čas poveo sa 1:0, ta prednost je uvećana brejkom. Bio je to gem u kome je Đoković u potpunosti "umrtvio" snažne servise rivala, preoteo mu inicijativu i, "dodavši gas" baš kada je Južnoafrikanac bio emotivno uzdrman, uspeo da napravi iskorak - 2:0, a potom "svojim" gemom došao do tri gema prednosti.
I, tada je već postalo jasno u kom pravcu se ovaj meč privodi kraju. Anderson više nije imao "gromove u rukama", a i kada bi se upisao na semafor, Nole bi naredni gem dobijao sa nulom, a bez ikakvog mučenja, uz nekoliko bravura poput novog lobovanja visokog suparnika, stiglo se i do 5:2. Nekoliko minuta kasnije Nole je servirao za trijumf, a realizujući treću meč loptu plasirao se u polufinale.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.