Đoković u polufinalu

Izvor: Politika, 09.Sep.2010, 01:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đoković u polufinalu

Naš najbolji teniser u četvrtfinalu Međunarodnog prvenstva SAD pobedio Francuza Monfisa sa 7:6 (7:2), 6:1, 6:2. – Napadačka igra urodila plodom, iako su voleji često bili očajni

Možda bi Novak Đoković trebalo da razmisli o novoj saradnji s proslavljenim australijskim igračem teniskog dubla Markom Vudfordom koji je pre tri godine s njim radio na unapređenju voleja. Da taj udarac našeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << najboljeg tenisera nije toliko nepouzdan, najčešće u ravni rekreativaca, Francuz Gael Monfis bi pred njim položio oružje i ranije nego što se to i dogodilo u četvrtfinalu Međunarodnog prvenstva SAD.

Đoković je neprestano igrao napadački. Neprekidno je vršio pritisak na francuskog atletu. Želeo je da bude krojač svoje sudbine, da se snagom svog umeća izbori za ulazak u polufinale. Takva igra mu se i te kako isplatila. Monfis je slomljen u visokom ritmu. Nije imao rešenje za raznovrsnost našeg asa, ali je baš u tom Đokovićevom opredeljenju da vodi glavnu reč na terenu izostalo to da volej bude konac koji delo krasi, kad je već insistirao na njemu. Đokovićeve greške na mreži, srećom, nisu vraćale Monfisa u život, ali koliko bi samo igra našeg najboljeg tenisera bila produktivnija da mu je taj neodoljivi volej tačan.

U ostalim segmentima, iako u neprestanoj borbi s neugodnim vetrom koji danima ne napušta „Flašing Medouz”, Đoković je očitao lekciju francuskom teniseru, 19. na svetskoj listi – 7:6 (7:2), 6:1, 6:2. Igrao je preduzimljivo, čvrsto uveren da je Monfis premostiva prepreka. Na velikoj sceni, uostalom, savladao ga je u sva četiri prethodna duela. I to je bio jasan pokazatelj da je mnogo bolji igrač od njega. Đokovićevo tenisko umeće je sasvim dovoljno da se suprotstavi pukoj snazi mišićavog Francuza.

Neizvesnosti je bilo samo u prvom setu. Monfis je prvi načinio brejk. Poveo je s 3:1, ali Đokovića to nije pokolebalo. Naš as je igrao pametno, staloženo, ne odustajući da gura protivnika u odbranu. Nekoliko promašaja su bili sasvim dovoljni da Francuz počne da gubi samopouzdanje. Strpljivo čekana šansa da se uhvati priključak je dočekana. Naš teniser je uspeo da nadoknadi brejk zaostatka, da uspostavi rezultatsku ravnotežu, a protivnika je konačno slomio u taj-breku.

– Prvi set je presudio. Imao je brejk prednosti, ali sam uspeo da se vratim u igru. Srećan sam što sam pobedio u tri seta u ovakvim uslovima, koji su mi bili najteži u dosadašnjem delu turnira. Publika sigurno nije uživala u igri. Monfis je atleta, ali ja zaista dobro igram na ovom turniru. Imam dva dana odmora i iskoristiću ih za iporavak i izazov u polufinalu – kazao je Đoković na terenu neposredno po završetku meča.

U drugom i u trećem setu nije bilo neizvesnosti. Stvari su postavljene na svoje mesto. Naš as je bespogovorno nastavio da napada. Činio je i greške, ukupno više nego njegov protivnik, ali je imao nebrojeno više neodbranjivih poena. Monfis, sateran u ćošak, imao je malo prilika da pravi vinere.

Do izražaja je došla razlika u klasi, što je bila suština i prethodnih Đokovićevih pobeda. Sada sledi polufinale, koje se igra sutra. Naš najbolji teniser je dužan i pred sobom i pred mnogobrojnim poklonicima svoje igre da dokaže da je kadar da načini još koraka, makar mu protivnik u polufinalu bio i Rože Federer, koji ga je savladao na tri prošla turnira u Njujorku. Švajcarski as je rano jutros po našem vremenu igrao sa Šveđaninom Robinom Soderlingom u četvrtfinalu.

G. A.

Đoković Monfis

Uspešnost prvog servisa 74/100 74% 61/109 56%

Asovi 1 3

Poeni iz prvog servisa 51/74 69% 32/61 52%

Poeni iz drugog servisa 13/26 50% 20/48 42%

Duple greške 4 6

Ukupno grešaka 50 37

Neodbranjivi poeni 38 17

Brejkovi 7/18 2/13

Ukupno poena 121 88

Goran Anđelić

objavljeno: 09/09/2010.
Pogledaj vesti o: Tenis

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Novak i protiv Monfisa pokazao ko je gazda, na redu je polufinale!

Izvor: Blic, 09.Sep.2010

Najbolji srpski teniser i treći nosilac na US Openu Novak Đoković pobedio je Francuza Gaela Monfisa sa 3:0, po setovima 7:6, 6:1 i 6:2 u četvrtfinalu US Opena. Đoković će u polufinalu igrati protiv Rodžera Federera...Monfis je već na početku seta, konkretno u trećem gemu napravio brejk koji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.