Đoković poražen od Karlovića u četvrtfinalu Dohe

Izvor: Politika, 08.Jan.2015, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đoković poražen od Karlovića u četvrtfinalu Dohe

Hrvatski dvometraš sa 19 asova eliminisao najboljeg teniser sveta u četvrtfinalu Dohe: 6:7 (2:7), 7:6 (8:6), 6:4. – Najava i upozorenje za martovski meč u Dejvis kupu

Četvrtfinale turnira u Dohi donelo je neobičan meč od 36 gemova, u kojem najbolji teniser sveta nije izborio ni jednu priliku za brejk. Više od toga, Novak Đoković je u samo jednom od 18 gemova u kojima je Ivo Karlović servirao osvojio tri >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poena. Hrvatski dvometraš je, mesec dana uoči 36. rođendana, dočekao najznačajniju pojedinačnu pobedu u karijeri: 6:7 (2:7), 7:6 (8:6), 6:4, oslanjajući se na gotovo nepogrešiv servis i munjevito istrčavanje na mrežu, gde je čuvao svoje polje kao Lav Jašin: suviše dugih ruku da bude zaobiđen i previše visok da bude lobovan.

Ne može se reći da je ubedljivi favorit imao slab dan ili upadljiv pad forme. Prvi reket sveta je izgubio od 27, što mu se u 2014. ni jednom nije dogodilo (jedini nije imao poraze od igrača ispod 20. mesta), ali ovo je bio dan velike Karlovićeve pobede i potpunog trijumfa njegovog stila servis-volej igre. Kada najviši teniser koji je ikada ušao u prvih 100 – uz to i vlasnik najbržeg servisa u istoriji do 2012. godine – konstantno šalje lopticu brzinom iznad 200 kilometara na sat, a zatim se odlično brani na mreži, gotovo je nemoguće naći pravo rešenje. Tražio ga je naš as tokom prva dva seta u potpunoj posvećenosti sopstvenom servisu – čak je po broju asova povremeno bio i bolji – i u čekanju prilike u taj-brejku. Dočekao ju je u trenutku kada Karlović nije pustio lopticu da ode u aut, nego brzopleto reagovao i potom izgubio konce u doigravanju prvog seta – 7:2.

Tada je delovalo da će Novakova upornost još jednom da ukroti snagu protivnika. Jer, u celom prvom setu je osvojio samo četiri poena na njegov servis: ni jedan u prva dva gema, a po jedan u preostala četiri, a drugi je počeo nešto uspešnije. Osvajao je po dva poena, stizao i do 30:0, ali ni korak dalje. Većina rivala bi fizički i mentalno popustila pred najboljim, a ovaj meč je nastavio istim tokom: Karlovićevi poeni stižu ekspresno, a Đokovićevi mučno, kroz nadigravanje, trčanje i ... klizanje. Jak vetar je donosio pesak na teren u Dohi, čistači ispunjavali zahteve našeg tenisera, ali klizanje se nastavljalo, zajedno sa Đokovićevom frustracijom pred kojom je stradao i reket, ali gubici nisu ostali na tome. U drugom taj-brejku teret pritiska nije bio na Karloviću. Igrao je stameno i sa više nerava, iskoristivši drugu set-loptu da sa 8:6 ostane u meču.

U trećem setu se pokazalo da teniser ni u 36. godini ne mora da prihvati ulogu veterana. Na 2:2 je Karlović ispustio prvu priliku za brejk, na 3:3 drugu, ali ne i treću. Tek u osmom gemu trećeg seta, Đoković je jedini put u meču stigao do 40:40 na protivnikov servis. Karlović je sigurno došao do polufinala sa Davidom Frereom i svoje norme od 19 asova, prema kojoj je Đokovićevih 10 bilo malo.

Usledio je srdačan zagrljaj dobrih prijatelja, pa odmerena izjava pobednika, sa rečima opravdanja za poraženog:

– Bio je jak vetar i Novak nije mogao da pokaže svoje majstorstvo, ali svakako mi je drago zbog pobede.

Đokoviću ovaj neočekivani poraz stiže na vreme, uoči gren slem turnira u Melburnu, od 19. januara, da ga trgne iz perioda zadovoljstva i opuštenosti, a našoj reprezentaciji kao najava i opomena za meč sa Hrvatskom u Dejvis kupu, početkom marta, protiv Čilića, Karlovića, Ćorića i ostalih koji donose novi uspon tenisu naših suseda.

Ubrzo posle maratona sa Karlovićem, Đoković je ponovo izašao na teren u Dohi i završio učešće i u paru sa Filipom Krajinovićem. Nadal i Monako su bili bolji: 7:6(3), 6:1.

M. Kovačević

objavljeno: 08.01.2015.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.