Đoković između rekorda na betonu i izazova na šljaci

Izvor: Politika, 03.Apr.2015, 08:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đoković između rekorda na betonu i izazova na šljaci

Četvorostruki šampion „Majamija” mnogo sigurniji protiv Ferera (7:5, 7:5) uoči jutrošnjeg polufinala sa neočekivano uspešnim Iznerom. – Dileme u sezoni u kojoj najbolji teniser sveta ima sjajnu priliku da zavlada zemljanim terenima

Protekle noći, u jedan sat po našem vremenu, Novak Đoković je imao zakazan susret sa Džonom Iznerom, u polufinalu masters turnira u Majamiju. Obojica su dotle >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << obavila veoma važne zadatke:naš as je na vreme podigao formu u četvrtfinalu sa Davidom Fererom (7:5, 7:5), a Amerikanac zaustavio zahuktalog Keija Nišikorija (6:4, 6:3) kako je malo gledalaca očekivalo. Umesto prodora novog talasa, do polufinala su stigla dvojica na pragu 30, Izner i Berdih, kao i dvojica koja idućeg meseca pune 28, Đoković i Marej.

Prvi Amerikanac posle Mardija Fiša (2011) u polufinalu „Majamija” imao je do tog turnira 11 uzastopnih poraza protiv prvih 10 na svetu, a sada tri uzastopne pobede nad favoritima: desetim nosiocem Dimitrovim, šestim nosiocem Raonićem i četvrtim, Nišikorijem. Nije izgubio nijedan gem na svoj gromoviti servis, a Japancu nije dao ni priliku za brejk. Imao je toliko snage, te je u paru sa Semom Kverijem stigao do polufinala dubla. Od Đokovića je izgubio tri prethodna susreta, poslednji prošlog meseca u Indijan Velsu, kao i šest od ukupno osam, ali nijedan nije prošao bez taj-brejka, a u tom delu igre Izner vodi sa 6:3.

Za najboljeg tenisera sveta je uoči ovog polufinala bilo neuporedivo važnije što je savladao samog sebe u duelu sa Fererom. Nije se raspravljao sa sudijama niti lomio reket. Stoički je trpeo vođstvo Španca od 3:0 i 4:1, dok nije dočekao brejk u sedmom gemu, pa je još jednom u 11. gemu izbegao doigravanje u prvom setu: 7:5. U drugom je bilo znatno lakše, od brejka u trećem gemu do novih 7:5. Fereru je za 33. rođendan poklonio samo dva brejka – prvi na početku meča, a drugi kada je trebalo da se odsvira kraj: pri vođstvu od 5:4 u drugom setu. Za ovaj drugi je odmah uzvratio istom merom u svom dosad najkvalitetnijem meču, čiji je nivo dizala neiscrpna energija Španca u dugim razmenama, uz mnogo lepih poteza na mreži i sa osnovne linije.

Ovakav iskorak četvorostrukog šampiona „Majamija” posle tri meča sa neočekivanim krizama najavljivala je i statistika, jer najbolji teniser sveta uvek poboljšava formu u završnici turnira. U devet prethodnih učešća u Majamiju, svaki put kada bi došao do četvrtfinala – kada bi izbegao ono što mu se desilo protiv Tomija Hasa 2013, a nije 2015. protiv Dolgopolova – ulazio je i u finale. Iz pet takvih četvrtfinala stizale su četiri titule: 2007. je u finalu savladao Kanjasa, 2011. Nadala, 2012. Mareja i 2014. Nadala. Jedini poraz posle ulaska u četvrtfinale naneo mu je Marej, u finalu 2009.

Obično je u završnici turnira Đoković bio dodatno motivisan da savlada dvojicu velikana sa kojima ima najduža rivalstva u istoriji profesionalnog tenisa, Rafaela Nadala i Rodžera Federera. I bez njih, formu poboljšava baš kada slabije tenisere koleba blizina cilja. Branilac titule na Floridi je dovoljno motivisan, jer uz 22. masters titulu može da postavi novi rekord, kao prvi koji je tri puta u istoj godini osvajao uzastopne titule u Indijan Velsu i Majamiju.

Za Đokovića peta titula na Floridi nije toliko značajna koliko je važno da spreman i nepovređen uđe u sezonu šljake, a ona za njega počinje već 12. aprila, masters turnirom u Monte Karlu. Dve godine zaredom je u Monte Karlo doputovao sa povredom. Sada mu to zaista ne treba, jer ima dosad najbolju priliku da dominira na zemljanim terenima, umesto dosadašnjeg „kralja šljake”, Rafaela Nadala. Ako zadovoljan ode iz Monte Karla, imaće dve nedelje odmora do serije majskih ispita: u Madridu (3. maj), Rimu (10. maj) i, na kraju, na pariskom Rolan Garosu, od 24. maja.

Sinoć je igran prvi polufinalni meč u Majamiju, u koji je Tomaš Berdih ušao sa vođstvom od 6:5 u dotadašnjim duelima sa Endijem Marejom.

Parovi polufinala: Đoković–Izner i Marej–Berdih.

Đoković prestiže Nadala na večitoj listi

Bez obzira na rezultate u predstojećih mesec i po dana, Novak Đoković će prestići Rafaela Nadala u hijerarhiji najdugovečnijih vladara na ATP listi. Od ponedeljka su Đoković i Nadal zajedno na šestom mestu, a potom naš teniser ima priliku da na petom smeni Džona Mekinroa po broju nedelja na vrhu:

1. Rodžer Federer 302, 2. Pit Sampras 286, 3. Ivan Lendl 270, 4. Džimi Konors 268, 5. Džon Mekinro 170, 6. Rafael Nadal 141, 7. Novak Đoković 140, 8. Bjern Borg 109 nedelja itd.

Istovremeno, srpski teniser će sustići Španca 212. uzastopnom nedeljom na prvom ili drugom mestu, kao četvrti na večnoj listi, iza Federera (346), Konorsa (300) i Lendla (280 nedelja).

Na redu je Mekinro: Đoković i Nadal Foto Rojters

 

Serena Vilijams i Karla Suarez u ženskom finalu

U finalu ženskog turnira u Majamiju sastaće se Serena Vilijams i Karla Suarez Navaro. Amerikanka je u uzbudljivom polufinalu savladala deset godina mlađu Simonu Halep sa 6:2, 4:6 i 7:5, a Špankinja mnogo lakše Andreu Petković: 6:3, 6:3.

objavljeno: 03.04.2015
Pogledaj vesti o: Novak Đoković finale

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.