AO: Đoković - Mari 7:6, 6:7, 6:3, 6:0 (KRAJ)

Izvor: Sportal.rs, 01.Feb.2015, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AO: Đoković - Mari 7:6, 6:7, 6:3, 6:0 (KRAJ)

Novak Đoković i Endi Mari u četvrtom međusobnom duelu na Australijen openu, a 24. ukupno u karijeri, odlučiće ko će biti novi šampiona prvog grend slem turnira u sezoni.

Prvi teniser sveta do sada ima četiri titule, još jedna bi mu donela mesto u istoriji, bio bi prvi u Open eri sa pet trofeja osvojenih u Melburnu. Dok Đoković igra za osmi trofej na najprestižnijem takmičenju, Endi Mari priželjkuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportal.rs << treći, kraj serije poraza od Novaka u Australiji i povratak u sam vrh.

Novak i Mari se poznaju od 12. godine, pa ne mogu baš za ovaj duel da izvuku keca iz rukava, ali mogu da garantuju spektakularan tenis, možda poput onog iz polufinala 2012. godine kada su igrali četiri sata i 50 minuta.

Mari i Novak su na terenu "Rod Lejver arene".

Meč je počeo.

1. set

Prvi servira Đoković. Mari je od starta krenuo agresivno, uzeo prvi poen, ali je Novak as udarcem odgovorio i  uz samo jedan izgubljen poen osvaja prvi gem u meču. Endi na testu već u prvom gemu. Bilo je 40:40, ali mada se malo mučio, ipak stiže do egala.

Agresivni Mari odličnim forhendom uzima prvi poen na Novakov servis u drugom gemu, potom Novak greši iz bekhenda, a Britanac vinerom iz forhenda dolazi do 40:0. Na sjajan način, posle 27 razmena, Đoković je spasio drugu brejk loptu i smanjio na 40:30, a onda na drugi servis i treću - 40:40. Prvi as u meču donosi mu prednost , a bekhend volej viner gem, preokret i 2:1.

Novak je uzvratio istom merom, brzo je preokrenuo situaciju i forhend vinerom stekao tri brejk lopte - 40:0. Mari je spasio prvu, samo prvu. Novak je posle 20 minute igre napravio brejk i poveo sa 3:1.

Čini se da Mari još nije na neophodno mentalnom nivou. Novak se lako vratio posle 40:0, dok Mari nije baš mnogo pokušao da napravi preorket i spasi taj gem.

Mari je ponovo osvojio prvi poen na Novakov servis, ali je Đoković zatim nanizao nekoliko poena i rutinskom igramo potvrdio brejk i vođstvo od 4:1.

Ponovo je Mari imao problema prilikom osvajanja svog gema, ali je prekinuo Novakovu seriju od tri osvojena gema i smanjo rezultat na 4:2.

Novakova igra ne može da se poredi sa onom u polufinalu protiv Stanislasa Vavrinke, pa nema sumnje da je već u prvih nekoliko gemova promenio mišljenje onih koji su dali Mariju prednost u odnosu na sedmostrukog osvajača grend slem trofeja.

Greške Đokovića na forhendu i iz bekhenda donele su Mariju 40:15. Novak je prvu brejk loptu spasio, pošto je iskoristio grešku rivala, potom naterao Marija na novu, koji je lopticu poslao u aut, ali je nakon izjednačenja i Novak pogrešio, pa Mari ima novu priliku da vrati brejk, koju je iskoristio, pošto Novak nije dobro odigrao sa osnovne linije. Mari je vratio brejk i smanjio na 4:3.

Novu dugu razmenu videli smo u osmom gemu, a poen je posle 24 razmene udaraca pripao Novaku, nakon greške Britanca iz bekhenda. zatim je lopticu poslao u aut i prižio Novaku šansu za uzvrati odmah ribrejkom. Prvi poklon nije Đoković iskoristio, ali jeste naredni. Brzo je ispravio grešku poveo 5:3 i servira za prvi set. Takođe, u nameri da spasi jedan poen na mreži Novak je pao i povredio ruku, tačnije prst.

Iz Novakovih gestikulacija zaključuje se da ima problem sa šakom. Da li zbog toga ili novog pada u igri, Mari je poveo sa 40:15, a onda prvom brejk loptim vratio brejk i smanjio na 5:4.

Na pauzi između gemova Novak je dobio pomoć, ali povreda palca ostavila je posledice. Škot je deseti gem uzeo bez izgubljenog poena i izjednačio na 5:5.

Konsolidovao se Đoković i bez većih problema uzeo svoj gem za 6:5.  Mari ponovo osvaja gem sa "nulom", pa ćemo gledati taj-brejk.

Dvostrukom servis greškom otvorio je ovaj deo igre Đoković, ali je pogrešio i Mari, koji je potom sitigao do mini brejka prednosti - 4:2. Ali, napravio je dvostruku servis grešku. Novak je ovog puta odigrao bez greške za 4:4. Još jedna duga razmena udaraca pripala je Novaku, iako ga je rival dobro prošetao po terenu, na kraju je poslao lopticu u aut, a potom je stradao i reket - 6:5. Prvu set loptu Đoković koristi za vođstvo, pošto Mari šalje loptu u aut - 7:6.

2.set

Mari rutinski uzima prvi gem u drugom setu uz samo jedan izgubljeni poen. Potom je odmah stekao priliku da napravi brejk. Novak se loše kretao, napravio nekoliko grepaka u nizu, pa je Mari posle 11 minuta imao 2:0.

Ipak, nije dugo uspeo da zadrži vođstvo. Nije mu Novak dozvolio, a imao je pomoć Škota, koji je napravio dve neiznuđenje greške. Odmah je vratio brejk za 2:1.

Nikako Đoković da pronađe pravu igru. Dva prva poena u gemu dobio je Endi, koji je onda na Novakovu sreći napravio tri vezane greške, prvo iz forhenda i bekhenda, a onda je lopticu poslao u aut, pa je Novak poveo 40:30 i nakon odličnog izlaska na mrežu stigao do egala 2:2.

Đoković je ponovo profitirao nakon još jedne duge razmene i na servis Marija posle odličnog riterna potom stigao do tri vezane brejk šanse - 40:0. Konačno, ovakvog Novaka svi žele da vide. Do brejka dolazi bez izgubljenog poena i posle 25 minuta vodi sa 3:2.

Nakon 0:2 nanizao je tri gema, od toga dva brejka, preokrenuo rezultat  i zasluženo stekao vođstvo.

Novak osvaja i svoj servi gem bez izgubljenog poena za 4:2. Imao je ovu prednost i u prvom setu, ali dozvolio Mariju da mu zakomplikuje život.

Prekida Mari seriju Đokovića od četiri osvojena gema i smanjuje rezultat na 4:3.

Pokušali su navijači tokom pauza između gemova da siđu na teren "Rod Jejver arene", jedan je i uspeo, ali je obezbeđenje brzo reagovalo i zaštitilo igrače. Meč je bio suspendovan na nekoliko minuta, ali je brzo nastavljen.

Pauza je čini se više prijala Mariju pošto pravi drugi brejk u gemi i izjednačuje rezultat na 4:4. Potom nije dozvolio Novaku da uzme ni poen na njegov gem, pa preokreće na 5:4.

Đoković servira za ostanak u setu. Imao je 40:0, ali je od gema stigao greškama do problema. Mari je vezao tri poena. Prvo je Novak napravio grešku iz forhenda, a Marija je služio bekhend, pa je Mario stigao do set lopte.  Žestoko se Đoković borio za ovaj poen, spasio set loptu i posle sigurno deset minuta igre koliko je trajao ovaj gem izjednačio rezultat na 5:5.

Posle dve grepke iz bekhenda, prelepa forhend paralela donosi Novaku brejk šansu. Ne da se Mari, bori se za svoj gem. spasio je tri brejk lopte i stigao do prednosti na svoj servis i odmah je iskoristio.

Dobija Đoković gem sa "nulom" pa ćemo gledati novi raj-brejk.

Mini brejk za Marija i 2:0 posle 27 razmena udaraca. As Novaka za 2:1. Mari osvaja oba poena na svoj servi za 4:1, ali srpski as smanjuje na 4:2. Međutim, Mari pravi novi mini brejk i Novak dolazi u novu tešku aituaciju. Četiri set lopte ima Mari na raspolaganju. Spasio je Đoković dve set lopte, ali je odličnim riternom Mari, loptu je poslao Novaku pod noge,  posle 80 minuta igre izjednačio rezultat na 1:1 pošto je 13. gem dobio sa 7:4.

3. set



Novak je u ozbiljnoj krizi. To Mari koristi i pravi brejk za 1:0. Novak je na svoj servis osvojio samo poen, deluje nevoljno, slabo se kreće, pa ne čudi što je Mari bez izgubljenog poena potvrdio brejk - 2:0.

Potom je Novak uzeo svoj servis sa "nulom" i možda najavio da se polaka vraća u svoje prepoznatljivo stanje. Đoković je odmah napao servis Marija kako bi što pre vratio izgubljeni i poveo 40:15. Posle nekoliko grešaka šestog igrača sveta Đokovića od 0:2 stiže do 2:2, a onda i do preokreta i vođstva u trećem setu.

Mari uzima svoj gem bez izgubljenog poena. Novak je u sedmom gemu spasio brejk loptu i izjednačio na 40:40, a onda tražio podršku od publike. Tp je urodilo plodom, Novak je dobio i naredni poen, žustro hrabrio sebe, a nakon drugog servisa uzeo gem i vodi 4:3.

Ulazi Novak postepeno u ritam, a dobra igra donela mu je 40:0 na Marijev servis. i Samopouzdanje! Mari je nakon grešaka iz forhenda i bekhenda dvostrukom servis greškom pomogao Đokoviću da napravi brejk i povede 5:3. Onda je ceh platio reket, što se nije dopalo navijačima, ali je Britanac bio izuzetno besan na sebe, koji je iskalio na reketu. Đoković je rutinski uzeo svoj gem i stavio tačku na treći set, pa posle tri sata i 16 minuta igre vodi sa 2:1.

4. set

Konačno, posle lošeg otvaranja drugog i trećeg seta, Đoković brejkom počinje četvrti deo igre, koji je potvrdi na svoj servis, pa sada on vodi sa 2:0. Pripalo je Mariju jedno nadmudrivanje na mreži u drugom gemu, ali je prvom teniseru sveta pripao gem - 2:0.

Čini se da je, slično kao Stanislasa Vavrinuku u polufinalu, Novak slomio Britanca. Maro više nije tako agresivan i rastrčan, često greši, pa Novak pravi i drugi brejk za 3:0. kao da gledamo reprizu petom gema protiv Švajcarca. Endi ne uspeva da se vrati u igru, da pripreti Novaku, koji kažnjava sve greške i vodi sa 4:0. ne! Novak vodi sa 5:0 pošto pravi novi brejk, a Endi kao da čeka da se meč što pre završi.



(Foto: Beta/AP/Andy Brownbill)

Nastavak na Sportal.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.