Razmena je etničko čišćenje, prava stvar; Kako može...

Izvor: B92, 14.Sep.2018, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Razmena je etničko čišćenje, prava stvar"; "Kako može..."

Rešavanje situacije oko Kosova i Metohije je bilo tema i u Njujork tajmsu, u tekstu Čarlsa Kupčana koji je naišao na oštru reakciju Florijana Bibera.

Profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Džordžtaun i član bivše Obamine administracije je istakao da bi razmena teritorija, kako je naveo “država Kosovo i Srbije“ bilo “mirno etničko čišćenje“, ali bi bar “donelo mir“.

“Srpski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednik Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači izgleda da rade na dogovoru o razmeni teritorija, što bi moglo da okonča konflikt. Severno Kosovo, koje naseljavaju uglavnom etnički Srbi i graniči se sa Srbijom bi trebalo da bude prebačeno Srbiji. Zauzvrat, deo Preševske doline bi postao deo Kosova. Razmena je mirna forma etničkog čišćenja, ali je to prava stvar. Pragmatizam mora da preskoči principe kako bi se omogućio dogovor koji bi prekinuo godine krvoprolića i menjanja granica koje su rezultat raspada Jugoslavije“, naveo je Kupčan.

Na to je oštro reagovao profesor na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber.

“Kako bilo ko može da napiše ove dve rečenice zajedno i da misli da je to dobra ideja?“, napisao je Biber, misleći na formulaciju da je “razmena mirna forma etničkog čišćenja, ali i prava stvar“.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Čarls Kapčan: Razmena teritorija - opasan plan koji bi trebalo podržati

Izvor: Beta, 14.Sep.2018

Razmena teritorija izmedju Kosova i Srbije predstavljala bi etničko čišćenje mirnim putem ali bi uprkos tome donela mir, ocenio je u autorskom tekstu za Njujork tajms bivši američki zvaničnik Čarls Kapčan koji je pozvao SAD i EU da podrže tu ideju.Direktor za Evropu u Savetu za nacionalnu bezbednost...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.