Protest IT inženjera: Gugl ne treba da je u ratnim poslovima

Izvor: NovaEnergija.net, 06.Apr.2018, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest IT inženjera: Gugl ne treba da je u ratnim poslovima

Naučnici i istraživači naprednih tehnologija izrazili su protest zbog upotrebe veštačke inteligencije u vojne svrhe.
Hiljade zaposlenih u Guglu (Google), među kojima i inženjeri na visokim pozicijama, potpisali su interno pismo s protestom zbog umešanost kompanije u program Pentagona koji koristi veštačku inteligenciju za analizu video snimaka i koji bi se mogao koristiti za preciznije napade dronovima, preneo je Njujork >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << tajms (The New York Times).
Istraživači koji se bave veštačkom inteligencijom iz skoro 30 zemalja pozvali su na bojkot južnokorejskog univerziteta zbog zabrinutosti da saradnje njegove nove laboratorije s vodećom kompanijom za vojnu opremu može dovesti do stvaranja “robota ubica”, piše Gardijan (The Guardian).
U internom pismu u Guglu traži da se kompanija povuče iz projekta Maven, pilot programa Pentagona i da se najavi politika kompanije da “nikada neće praviti tehnologiju za ratovanje”.
Verujemo da Gugl ne bi trebalo da bude u ratnim poslovima“, navodi se u pismu glavnom direktoru Sundaru Pičaiju u kojem se spominje i moto kompanije “Ne budi zao”.
Pismo koje cirkuliše Guglom i koje je privuklo više od 3.100 potpisnika, održava kulturni sukob Silicijumske doline i federalne vlade koji će se verovatno intenzivirati kako se napredna veštačka inteligencija sve više bude koristila u vojne svrhe, ocenjuje Njujork tajms.
Gardijan navodi da je više od 50 vodećih naučnika potpisalo pismo u kojem se traži bojkot Korejskog naprednog instituta za nauku i tehnologiju (KAIST) i njegovog partnera, proizvuđača vojne opreme Hanvha sistems (Hanwha Systems).
Istraživačli su naveli da neće sarađivati s tim univerzitetom ili gostima iz KAIST zbog straha da ta institucija nastoji da “ubrza trku u naoružanju razvojem” autonomnog oružja.
Poziv na bojkot je organizovao uoči sastanka sledeće nedelje u Ujedinjenim nacijama u Ženevi o autonomnom oružju i više od 20 zemalja je tražilo potpunu zabranu robota ubica, pošto je upotreba veštačke inteligencije u vojskama širom sveta podstakla strahove od nastanka Terminatora.
Hanvha je jedan od najvećih južnokorejskih proizvođača oružja i proizvodi kasetnu municiju koja je zabranjena u 120 zemlja po međunarodnom sporazumu.
Južna Koreja, zajedno sa sa SAD, Rusijom i Kinom, nije među potpisnicima.
Izvor: Beta, N1
Foto: Pixabay

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.