Dnevni Avaz: Svet ponovo udovoljio Srbiji

Izvor: S media, 25.Feb.2012, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dnevni Avaz: Svet ponovo udovoljio Srbiji

Dopisnik "Dnevnog Avaza" iz Njujorka Erola Avdović ogorčen je zbog postignutog sporazuma Beograda i Prištine. On smatra da je Srbija nepravedno nagrađena. Prenosimo tekst u integralnoj verziji.

"Gledajući odavde iz Njujorka – Beograd u Briselu ni najmanje, uopšte nije priznao Kosovo, kako je to najavljivao kosovski premijer Hašim >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Tači. Niti je rezolucija Saveta brezbednosti UN-a 1244, usvojena još 1999. za koju se tako čvrsto drže srpske vlasti svih ovih godina – postala “mrtvo slovo na papiru”, kako je to nakon sastanka sa zamenikom šefa američke diplomatije Barnsom ponavljao pomenuti šef vlade Kosova.

Kao preterana samouverenost mogla bi se protumačiti i izjava Edite Tahiri, šefice kosovskog pregovaračkog tima, da je “fus-nota kao pahulja koja će se otopiti kad prođe zima”.

Bosanski" scenario

Zvuči skoro romantičarski, jer “zima” ruku na srce – na Balkanu, traje sve ove godine onoliko koliko to Srbija hoće. Svi drugi koji to ne vide i koji Srbiji popuste na kraju žrtvujući prvo pola Bosne u Dejtonu (1995) ili dodajući “fusnotu” ispod Republike Kosovo – samo produžavaju balkansku agoniju po srpskom receptu, hteli oni to priznati ili ne.

Klinton: Dogovor će omogućiti nova priznanja Kosova

Stefanović: Najteži dani u životu

Dačić: Amerika i Evropa izvršili pritisak na Prištinu

Vest da su timovi Beograda i Prištine u petak u Briselu “postigli saglasnost” da Kosovo na regionalnim forumima bude predstavljeno pod nazivom Kosovo, uz fusnotu, u kojoj će biti navedena Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) i mišljenje Međunarodnog suda pravde (ICJ) o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova – dokaz je da je napravljen još jedan truli kompromis, iz koga Srbija verovatno dobija status kandidata za EU, a Tadićeva administracija vetar u jedra za predstojeće izbore.

Nažalost – sve neodoljivo podseća na Dejton, kada su na žrtve rata, predvođjene bh.predsednikom Alijom Izetbegovićem izvršeni dodatni pritisci da prihvati inaoguraciju imena “Republika Srpska”. Prema dostupnim informacijama dobro upućenih i izvora bliskih kosovskom premijeru Tačiju — i na Kosovare, aktualne političke lidere u Prištini izvršen je silan pritisak da se pristane na krajnji “beogradski kompromis”. I oni su pokleknuli, jer su možda i navodno “bili već dugo ucenjivani”.

Kako će se stvari poslije ove briselske runde, potpuno u funkciji omogućavanja da Srbija dobije status kandidata za EU i Tadićeva garnitura ponovo pobedi na izborima – teško je predvideti. Uglavnom – ostaje gorak ukus da međunarodna zajednica ponovo popušta plašeći se srpskog radikalizma, dodvoravajući se “glavnoj” balkanskoj metropoli straha - Beogradu, u kome od svih silnih intelektualaca, “liberalnog” i demokratskog mnjenja na premijeru filma “U zemlji krvi i meda” dodje samo 12 ljudi.

Zima će još potrajati

Da li je to Srbija opet ujedinjena u isplativom nametanju vlastite hegemonije svojih isključivih ideja, koje pokušava “mirnim putem” (vodećii rat drugim sredstvima) nametnuti umornom, ranjenom i do kraja frustriranom komšiluku, u Bosni i na Kosovu prvenstveno.

Naravno – to nebi bilo tako kad Međunarodna zajednica mimo neprincipijelnih političkih kalkulacija, kad bi naši prijatelji EU i SAD na prvom mestu odbili takvu, za njene komšije – pogubnu srpsku geostrategiju. Ovako, (politička) zima na Balkanu će još dugo potrajati! A ona Editina pahulja može postati grudva snega koja se niz breg valja i postaje lavina što bi mogla da zatrpa sve pravedne aspiracije ljudi na Kosovu, šaljući ponovo pogrešnu poruku – kako se poštenje ne isplati?!

Nije teško predpostaviti da će od “Editine pahulje” u Beogradu sagraditi ledeni grad od koga se ledi krv u žilama!"

(Dnevni Avaz)
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.